Esport en equip: com beneficia el desenvolupament d’infants i adolescents
- Vida Activa
- Adolescència
En aquest post t’expliquem els beneficis físics i psíquics que té l’esport d’equip per a infants i adolescents, molt relacionat amb la prevenció de la depressió.
Tot i que la pràctica d’exercici físic és fonamental durant tota la vida de la persona, en els moments de desenvolupament (infància i adolescència) encara és més important. Practicar-ne de manera regular és un dels pilars bàsics en l’evolució de la persona durant aquestes etapes1.
Fer esports d’equip des de petits té múltiples beneficis. I és que no tan sols té efectes físics (com la reducció de l’obesitat infantil, per exemple), sinó també psicològics: entre d’altres, poden servir per prevenir la depressió en l’edat adulta2.
Fer activitat física de manera segura, amb un control mèdic adequat i tenint en compte les patologies cròniques que puguin aparèixer des de la infància, és fonamental. De fet, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, “el règim alimentari i l’activitat física influeixen en la salut durant tota la vida des de les primeres etapes”1, és a dir, fer esport o alimentar-se de manera saludable en la infància influirà en la salut de la persona durant l’edat adulta.
Fer esport a cada edat
A l’hora de fer un esport, fa falta tenir certes habilitats físiques, mentals i socials. Encara que hi hagi algunes pautes generals, és important recordar que el desenvolupament de cada infant és diferent:
- Abans dels 6 anys: la canalla encara no ha desenvolupat les habilitats motores bàsiques necessàries per als esports organitzats. Encara no estan preparats per participar en esports en equip, tot i que sí que es recomanen altres activitats físiques com ara córrer o nedar.
- Entre els 6 i els 9 anys: la majoria dels infants ja tenen habilitats motores bàsiques necessàries per participar en esports organitzats simples, tot i que potser no comprenen conceptes com el treball en equip i les estratègies necessàries per a alguns esports en equip. Entre els que sí que són apropiats per a aquesta edat hi ha el futbol, el beisbol o les arts marcials.
- Entre els 10 i els 12 anys: en general, ja estan preparats per fer esports en equip que requereixen habilitats complexes. En principi, poden fer qualsevol esport. És important tenir en compte que alguns nens d’aquesta edat ja estan començant la pubertat, i per això hi pot haver diferències molt significatives entre ells, cosa que pot influir a l’hora de triar l’esport més adequat per a cadascun.
Com l’esport en equip ajuda els joves
Els beneficis de l’esport en equip per a infants i adolescents són múltiples1,4:
- Fomenten la competitivitat sana entre la canalla.
- Alguns beneficis socials de l’activitat física en equip són aprendre a compartir i a respectar els altres.
- Facilita que aprenguin a acceptar les derrotes, cosa que fa que tolerin millor la frustració, i a celebrar els èxits propis.
- Ajuda a desenvolupar la sociabilitat des de les primeres etapes de la vida.
- Afavoreix que aprenguin la importància d’alguns valors com l’esforç, el treball en equip, la constància i la disciplina.
- Exercitar la paciència és un altre dels avantatges que té.
- Aprenen sobre lideratge.
- Fomenten que els petits mantinguin un estat òptim de salut: que mantinguin un pes adequat, que enforteixin els músculs i que protegeixin el funcionament del cor.
- A més de tot això, està demostrat que fer esport de manera regular durant l’adolescència és una mesura protectora (entre moltes altres) del consum de substàncies nocives com el tabac, l’alcohol i altres drogues.
Més desenvolupament cerebral i menys depressió
Així mateix, un estudi recent de la Universitat de Washington a St. Louis ha vinculat la participació en esports d’equip amb volums d’hipocamp (estructura del cervell vinculada a la memòria i la relació entre records i emocions) més grans i menys depressió en els infants de 9 a 11 anys2. En el cas de la canalla que participa en esports en grup que tenen una estructura clara, com ara unes classes extraescolars, una lliga o un equip escolar, aquests beneficis es van detectar més marcats que en els que en fan de manera informal. A més, es van comparar aquests resultats amb els d’infants de les mateixes edats que fan algunes activitats grupals no esportives i no van aparèixer els mateixos resultats.
Confirmar aquest impacte dels esports d’equip en el desenvolupament del cervell i l’estat d’ànim suposa un factor important perquè els infants participin cada vegada més en aquest tipus d’activitats en grup estructurades que els aporten tots els beneficis de l’exercici físic i també els de la interacció social2.
Abans de començar…
Abans de començar a fer esport, especialment quan es tracti de persones amb malalties cròniques de base, cal no oblidar que, tot i que fer esport és molt recomanable, també té contraindicacions i cal prendre precaucions adaptades a cada infant1.
Després de llegir tots aquests avantatges… què esperes perquè els teus fills comencin a fer esports d’equip? I, per a qualsevol dubte, no t’oblidis de consultar-lo amb un professional sanitari.
Referències:
1 María Asunción Bosch. El deporte en la infancia y en la adolescencia. Anales de Pediatría Continuada. Agost, 2008.
2 Cómo los deportes en equipo cambian el cerebro de un niño. Universitat de Washington. Març, 2019.
3 Is Your Child Ready for Sports? HealthyChildren.org. Agosto, 2019.
4 Los beneficios del trabajo en equipo. Hospital Sant Joan de Déu. Juny, 2015.