Skip to main content
Share

Exercici físic: així ens ajuda durant i després del càncer

  • Vida Activa
  • Càncer

Beneficis de l'exercici per a lluitar contra el càncer – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post t’expliquem els beneficis que té l’esport per als pacients amb càncer o per als supervivents d’aquesta malaltia, més enllà de la prevenció.


Se sap de sobres que l’activitat física regular té múltiples beneficis per a la salut i per a la prevenció de futures patologies, com ara el càncer, però… és bona també per a persones que ja estan passant per un càncer o per a les que han superat la malaltia?

Beneficis de l’exercici físic durant el tractament de càncer

La pràctica habitual d’exercici físic en pacients amb càncer millora la qualitat de vida d’aquestes persones en el dia a dia durant el procés de la malaltia1. Està demostrat que l’entrenament aeròbic d’intensitat moderada o l’exercici de resistència durant el tractament del càncer i després d’acabar-lo disminueix l’ansietat, el cansament i la depressió i, a més, millora el funcionament físic dels pacients2.

Així mateix, l’activitat física de per vida començant els anys anteriors al diagnòstic de càncer o després de rebre’l solen influir en la supervivència general, la supervivència relacionada amb el càncer, la recurrència del càncer i la qualitat de vida3.

L’activitat física també podria tenir efectes positius en la supervivència dels pacients amb alguns tipus de càncer2:

  • Càncer de mama. En una revisió sistemàtica feta el 2019 a PubMed4, es va concloure que les supervivents de càncer de mama que feien més activitat física tenien un risc del 42% menys de morir per qualsevol causa i un risc del 40 % inferior de morir per càncer de mama que les que feien menys activitat física2.
  • Càncer colorectal. Múltiples estudis epidemiològics indiquen que l’activitat física després d’un diagnòstic de càncer colorectal es relaciona amb un risc més baix de mort per càncer colorectal (30% inferior) i per qualsevol altra causa (38%)2.
  • Càncer de pròstata. EEn aquest cas, l’evidència científica és més petita, tot i que les dades dels estudis epidemiològics fets indiquen que l’activitat física després d’un diagnòstic de càncer de pròstata es relaciona amb un risc un33 % inferior de mort per aquest tipus de càncer i un 45% menor de mort per qualsevol causa2.

Per a altres tipus de càncer, les dades pel que fa a l’augment de la supervivència són molt escasses2.

Esport en els supervivents de càncer

Els pacients que fan activitat física de manera regular també disminueixen el risc de recurrència del càncer i la mortalitat una vegada superada la malaltia. La quantitat d’activitat física necessària per aconseguir aquest efecte és variable3.

Un dels efectes anticancerígens principals de l’exercici es deu al fet que millora la funció immunitària, ja que, a intensitats moderades, l’activitat física pot estimular el sistema immunològic innat3.

Alguns consells

Canviar els hàbits de vida i incorporar l’activitat física a la rutina de vegades és complicat, per això hi ha alguns trucs que pots seguir per aconseguir-ho1:

  • Tria alguna cosa que t’agradi per no acabar-la deixant.
  • Posa’t objectius assolibles, com ara sortir a caminar 5 dies a la setmana, anar a nedar… Començar per intentar córrer una marató és complicat.
  • Crea una llista que contradigui les excuses que et pots posar a tu mateix per no complir l’objectiu. Si et fa mandra, estàs cansat o tens qualsevol altre motiu per no fer-ho, ves a la llista que has elaborat per contradir les teves pròpies excuses.
  • Anota a l’agenda la realització d’exercici com una activitat o obligació més perquè no sigui una cosa que facis només si et ve de gust.
  • Marca els dies que has complert l’objectiu, et farà sentir satisfet amb tu mateix.
  • Involucra la família i els amics en la pràctica d’exercici, així us sentireu més motivats i tots millorareu la salut.

En definitiva, l’esport és necessari per tenir i mantenir una bona salut i, a més, té avantatges afegits per als pacients amb càncer o els supervivents d’aquesta malaltia, així que no admetis excuses i comença a fer activitat física regular si no ho feies ja.

Referències:

1 Ejercicio físico en cáncer de mama. Geicam. Consultat l’octubre del 2020.

2 Actividad física y cáncer. Institut Nacional del Càncer. Febrer 2020.

3 Posicionamiento de la Sociedad Española de Oncología Médica sobre ejercicio y cáncer. SEOM. Febrer 2020.

4 Actividad física en sobrevivientes de cáncer de mama: una revisión sistemática y un metanálisis sobre la supervivencia general y del cáncer de mama. PubMed. Abril 2019.