Skip to main content
Share

Lactància materna en temps de COVID-19

  • COVID-19
  • Embaràs

fatiga visual

Després de l’inici de la pandèmia, les mares en període de lactància es demanen si és segur donat el pit als seus fills. En resolem alguns dubtes en aquest post.


La La lactància materna té múltiples beneficis per a la mare i el fill a curt i llarg termini. D’una banda, disminueix el risc de síndrome de mort sobtada del lactant i mort durant el primer any de vida, i també el risc o la gravetat de patir malalties gastrointestinals, respiratòries o infeccioses. Ajuda a prevenir en el futur adult l’obesitat i altres malalties cròniques com la diabetis. Pel que fa als beneficis que té per a la mare, la lactància afavoreix la pèrdua de pes després de l’embaràs, ajuda a fer que l’úter es recuperi de mida, disminueix l’hemorràgia postpart i, a llarg termini, redueix el risc de càncer de mama i d’ovari premenopàusic. Per últim, cal destacar que afavoreix el vincle afectiu entre mare i fill.

L’OMS recomana la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos, amb la introducció progressiva d’aliments adequats i segurs a partir d’aleshores, i el manteniment posterior de la lactància materna fins als 2 anys o més.

Quines precaucions he de tenir per donar el pit durant la pandèmia?

Des de l’arribada del virus SARS-CoV-2, una cosa tan sana i natural com la lactància materna ha despertat infinitat de dubtes entre les noves mares: cal prendre precaucions especials per donar el pit durant la pandèmia? L’Acadèmia Americana de Pediatria i altres societats donen suport fermament a la lactància materna com la millor opció d’alimentació per a acabats de néixer i lactants fins i tot en mares afectades de COVID-19.

Simplement cal seguir les directrius sobre el rentat de mans (amb aigua i sabó o desinfectant amb base alcohòlica) abans i després de tocar el lactant. També s’han de netejar i desinfectar totes les superfícies que s’hagin tocat, i els estris d’emmagatzematge, extracció i per a l’alimentació del bebè.

Què passa si he de fer quarantena?

Atès que els símptomes, almenys inicials, són els d’un refredat comú, és molt difícil i inefectiu aïllar una mare amb símptomes de refredat del nadó lactant. A més, tenint en compte els beneficis de la lactància materna i el paper insignificant de la llet materna en la transmissió dels virus respiratoris, la mare pot continuar alletant.

No obstant això, sí que cal extremar les mesures de precaució tan bon punt s’hi reconeguin símptomes compatibles o se’n rebi el diagnòstic. Mesures com ara:

  • Portar mascareta quirúrgica sempre que sigui possible.
  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó, o amb un desinfectant per a mans amb base d’alcohol, abans i després de tocar el nad.
  • Netejar i desinfectar totes les superfícies que s’hagin tocat de manera sistemàtica.

Respecte de la higiene del pit, només s’ha de rentar quan s’hi hagi tossit a sobre. Per això, cal tenir una precaució especial a l’hora de tossir o esternudar i fer-ho a la màniga (al colze) o en un mocador d’un sol ús, llençar-lo immediatament i després rentar-se bé les mans.

Si la mare està molt malalta per poder donar el pit directament, convé que s’extregui la llet per evitar problemes de congestió mamaria, i es pot oferir aquesta llet al lactant sense problema. Els extractors o tirallets, com també els recipients utilitzats per emmagatzemar la llet o els estris per donar la llet al nadó, s’han de netejar adequadament després de cada ús.

Puc contagiar la COVID-19 a través de la llet?

No hi ha casos documentats de contagi al lactant a través de la llet materna. Tot i que en estudis fets s’han detectat partícules de RNA del virus al voltant del 10 % de les mostres de llet analitzades, no s’ha detectat SARS-CoV-2 viable, transmissible o infectiu en llet materna. En canvi, en un estudi fet l’abril de l’any passat, es van trobar anticossos específics contra el coronavirus 2019-nCoV en mostres de llet materna de pacients infectades, de manera que atorgava certa immunitat al nadó.

I si és el bebè el que està contagiat?

La lactància materna reforça el sistema immunològic del nadó, ja que a través de la llet passen anticossos de la mare, es quals ajuden el lactant a combatre les infeccions. Quan recomanem el deslletament a un bebè que pot estar incubant o passant una malaltia, l’estarem privant d’unes defenses que li seran molt útils per recuperar la salut. Per això, en cas que es vulgui, es pot continuar amb la lactància materna sense restriccions, però mantenint les mesures de precaució ja comentades.

Puc seguir donant el pit al meu nadó si m’han vacunat contra la COVID-19?

És clar que sí. En l’actualitat, no hi ha dades sobre els possibles efectes de la vacuna durant la lactància (ni sobre la producció de llet ni sobre el lactant), tot i que tenint el compte el tipus de vacunes autoritzades actualment no es considera que suposi un risc per al lactant. La decisió de l’administració de la vacuna en dones embarassades o durant la lactància materna s’hauria de fer amb l’ajuda d’un professional sanitari, per avaluar-ne individualment els beneficis i els riscos en cada cas. En les dones que alleten i que tenen risc alt d’exposició o de complicacions, cal valorar-ne la vacunació de manera individualitzada.
 

doctora montañez