Les dietes miracle: quins en són els perills i com identificar-les
- Alimentació
- Anorèxia
En aquest post t’expliquem com identificar una dieta miracle i quins en són els perills per a la salut.
Davant l’augment de casos de sobrepès i obesitat i la importància que té a la societat actual la imatge i el control del pes1, cada vegada hi ha més dietes i fórmules per perdre pes que no es queden només en les tradicionals dietes hipocalòriques. Una de les que ha guanyat molta força és el famós dejú intermitent.
És important tenir en compte que no totes les dietes són saludables, encara que puguin ajudar a perdre pes. És el que passa amb les anomenades “dietes miracle”, que prometen baixar de pes de manera ràpida i moltes vegades, sense esforç, però suposen un risc per a la salut1,2,3. De fet, la idea de perdre pes pot ser una bona oportunitat per aprendre a menjar de manera adequada i per incorporar hàbits saludables3.
A més, és important tenir en compte que, si es vol aprimar seguint una dieta, el control mèdic és fonamental2.
Com es reconeix una dieta miracle?
Hi ha algunes característiques que ens poden ajudar a reconèixer una dieta miracle2,3:
- Prometen perdre pes de manera ràpida, més de 5 quilos mensuals.
- Moltes vegades no cal fer un gran esforç per poder complir-la.
- S’anuncien com a segures i sense risc per a la salut.
Com es classifiquen les dietes miracle
Hi ha moltíssimes dietes d’aquest tipus, centenars, però es poden agrupar en1,2,3:
Dietes hipocalòriques desequilibrades
Es caracteritzen per aportar menys calories i nutrients dels que necessita la persona. Tenen riscos per a la salut perquè si se segueixen es poden experimentar dèficits de nutrients importants i pot ser el detonant per desenvolupar trastorns de la conducta alimentària. En acabar la dieta, se sol produir l’anomenat “efecte rebot”, és a dir, un guany ràpid de pes.
Dietes dissociatives
La idea sobre la qual se sustenta és que tots els aliments fan que pugem de pes, no en funció de les calories consumides, sinó a causa de la combinació que se’n fa. No tenen cap tipus de base científica.
Dietes excloents
Eliminen nutrients de la dieta. Poden ser riques en hidrats de carboni i sense proteïnes, riques en proteïnes i sense hidrats de carboni o riques en greixos. Totes produeixen alteracions importants en l’organisme, com, per exemple, problemes renals en les dietes hiperproteïques.
Perills de les dietes miracle
Els efectes negatius que tenen aquest tipus de dietes per a la salut són múltiples i depenen de la dieta que se segueixi. Alguns dels principals són1,2:
- Poden ocasionar deficiències de nutrients necessaris, com proteïnes, vitamines i minerals, causats per no consumir aliments que en contenen.
- Reducció de la massa muscular.
- També poden aparèixer sequedat a la pell i problemes com fragilitat dels cabells, i les ungles i pèrdua de cabells.
- Hi ha la possibilitat que apareguin nàusees, vòmits i diarrea.
- Consumir una quantitat molt reduïda de calories pot provocar hipoglucèmia (nivell baix a la sang).
- Podrien ser el detonant de trastorns de la conducta alimentària, com anorèxia o bulímia.
- Poden ocasionar efectes psicològics negatius.
- Moltes vegades, apareix un efecte rebot; quan s’abandona la dieta, es recupera el pes perdut perquè les persones que han seguit la dieta no han après hàbits saludables.
- Seguir aquestes dietes durant períodes llargs pot augmentar el risc de desenvolupar altres patologies, com malalties cardiovasculars, diabetis, alguns tipus de càncer, osteoporosi o patir una fallida renal o hepàtica.
Tingues en compte que les dietes miracle són perilloses per a la salut. Si el teu objectiu és perdre pes, és fonamental l’assessorament i el seguiment d’un professional sanitari i, a més, és essencial adquirir hàbits de vida saludables relacionats amb l’alimentació i l’activitat física que puguis incorporar a la vida diària perquè aquesta pèrdua de pes sigui sostinguda en el temps, saludable i no recuperis el que has perdut quan deixis la dieta1. Consulta-ho amb el metge!
Referències:
1 La realidad de las dietas milagro. Associació Diabetes Madrid. Maig 2021.
2 Página web de Sanidad sobre los peligros de las “dietas milagro”. OMC. Juliol 2007.
3 Dietas a examen ¡OLVÍDATE DE MILAGROS!. Semergen. Consultat el març del 2022.