En aquest post explicarem què és la tiroide, quines són les malalties principals d’aquesta glàndula i els seus símptomes.
Què és la tiroide?
La tiroide és una petita glàndula situada a la part anterior del coll, té forma de papallona i pesa uns 15-20 grams. Aquest òrgan produeix dues hormones, la tiroxina o T4 i la triiodotironina o T3. Les hormones tiroidals ajuden a controlar la forma en què l’organisme utilitza l’energia i a mantenir el metabolisme basal, de manera que regula totes les funcions importants de l’organisme, com ara el control de la temperatura corporal, la respiració, el ritme cardíac, el pes, la digestió o l’estat d’ànim.1,2,3
La tiroide du a terme aquestes funcions juntament amb la pituïtària i l’hipotàlem, dues glàndules que també són productores d’hormones i regulen la tiroide amb l’objectiu de produir la quantitat justa d’energia que l’organisme necessita en cada moment.3
Malaltia de la tiroide
Les malalties de la tiroide afecten més les dones que els homes, i les més comunes són les següents:1,2,3
- Hipertiroïdisme: és l’excés de producció d’hormones tiroidals, és a dir, la glàndula tiroide és hiperactiva.
- Malaltia de Graves-Basedow: és laforma més freqüent d’hipertiroïdisme d’origen autoimmune, deguda a la producció d’anticossos que estimulen la tiroide. Es caracteritza per l’afectació dels ulls i, de vegades, també de la pell.
- Hipotiroïdisme: la glàndula tiroide produeix menys hormones de les que calen per al funcionament correcte de l’organisme. Les formes més comunes són la tiroïditis d’Hashimoto i la tiroïditis atròfica.
- Tiroïditis: és una inflamació de la glàndula tiroide provocada per una infecció vírica o un atac autoimmune. Es produeix una combinació d’hipertiroïdisme i hipotiroïdisme que pot ser permanent o transitòria.
- Nòdul tiroidal: es produeix un conglomerat de cèl·lules tiroidals que formen un tumor que habitualment és benigne. Aquests nòduls poden ser asimptomàtics, però poden ser molestos per la mida o perquè funcionen de manera independent que la resta de la tiroide.
- Goll: és un engrandiment anormal de la glàndula tiroide que no està relacionat necessàriament amb un mal funcionament de la glàndula. Si es pateix goll es pot produir una quantitat d’hormones normal (eutiroïdisme), excessiva (hipertiroïdisme) o inferior a la necessària (hipotiroïdisme).
- Càncer de la tiroide: és un creixement anormal de les cèl·lules malignes a la glàndula tiroide.
Símptomes de les malalties tiroidals
Els símptomes varien segons les alteracions que es produeixin a les hormones tiroidals, i generalment apareixen de manera lenta i progressiva.
Els símptomes més comuns de l’hipotiroïdisme són:4
- Cansament
- Somnolència
- Intolerància al fred
- Apatia i ànim deprimit
- Augment de pes
- Disminució de la memòria i la capacitat de concentració
- Sequedat de pell
- Caiguda dels cabells
- Estrenyiment
En l’hipertiroïdisme, els símptomes més comuns són:6
- Nerviosisme, ansietat o irritabilitat
- Pèrdua de pes
- Tremolor fina a les mans
- Fatiga i debilitat muscular
- Insomni
- Palpitacions, batec cardíac ràpid i irregular
- Intolerància a la calor amb augment de la sudoració o pell calenta i humida
- Diarrea i evacuacions freqüents
- Cicle menstrual irregular
A més, si la causa de l’hipertiroïdisme és la malaltia de Graves-Basedow, també hi pot haver:5
- Goll
- Ulls inflats o exoftàlmies
- Pell gruixuda i vermella a la canyella o l’empenya dels peus
Els nòduls generalment no causen símptomes, tot i que, si són grossos, poden ser visibles a simple vista, palpar-se o fins i tot causar dificultats per respirar o per empassar perquè pressionen la tràquea o l’esòfag.7
Alguns dels símptomes del càncer de tiroide són:8
- Aparició d’un bony o nòdul palpable al coll
- Canvis en la veu, amb ronquera cada vegada més pronunciada
- Dificultat per empassar
- Inflamació dels ganglis limfàtics del coll
- Dolor al coll i la gola
Com es pot prevenir la carència de iode
Perquè la tiroide funcioni correctament cal una aportació adequada de iode. En l’actualitat, als països desenvolupats, la carència de iode i els problemes de tiroide derivats d’aquesta carència pràcticament han desaparegut gràcies a la iodació de la sal de taula. La producció de les hormones tiroidals requereix una ingesta de iode de 100-150 micrograms diaris, que obtenim principalment dels aliments, i per això, si se segueix una dieta equilibrada, no cal prendre suplements d’aquest micronutrient.3,9
Alguns dels aliments rics en iode són:10
- Mariscos, com ara escamarlans, llagostins, cloïsses o escopinyes, i peixos com el mero, les sardines o el llenguado
- Verdures i hortalisses, com ara bledes, mongeta verda, ceba, all o bolets
- Pinya
- Ou
En cas que reconeguis alguns dels símptomes esmentats, ves a un professional sanitari perquè et facin proves de la tiroide i comprovin que funciona correctament.2
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Enfermedades de la tiroides. Medline Plus. Octubre 2021.
2Pruebas de la tiroides. NIH. Maig 2017.
3Enfermedades del Tiroides. Hospital Universitari Clínic de Barcelona. Maig 2021.
4Hipotiroidismo. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2022.
5Enfermedad de Graves. Mayo Clinic. Juny 2022.