Els animals domèstics s’han convertit en una font fonamental d’estima des de l’aparició de la Covid-19, quan el contacte humà-humà posa en risc la vida.
Tothom qui viu amb una mascota coneix bé els innombrables avantatges que li reporta i que el seu paper ha estat especialment important des de l’aparició de la Covid-19.
Les eines fonamentals per lluitar contra la Covid-19, confinaments, tancaments i aïllament social, han negat als humans de tot el planeta el sentit més bàsic: el tacte. En aquest ambient d’absència de contacte entre persones, a milions de llars de tot el món, la presència dels animals domèstics ha suposat un alleujament per a molts, que hi han trobat les abraçades, les carícies i l’estima que tant necessitaven.
Un nou estudi publicat per investigadors de la Universitat d’Austràlia del Sud1, hha subratllat el rol tan important que han tingut les mascotes el 2020 i fins i tot ha demanat als governs d’arreu del món que en prenguin nota.
L’autora principal d’aquest estudi, Janette Young, ha explicat que el contacte físic és un sentit que s’ha donat per fet, fins i tot s’ha passat per alt, fins que la Covid-19 va irrompre a les nostres vides al començament del 2020. Tal com ha declarat: “En un any en què el contacte humà ha estat tan limitat i les persones s’han vist privades del contacte, els impactes de la salut sobre la nostra qualitat de vida han estat enormes. Per omplir el buit de la soledat i proporcionar un “amortidor” contra l’estrès, hi ha hagut un augment global de persones que han adoptat gossos i gats dels refugis d’animals durant els confinaments. Els criadors també s’han vist literalment desbordats pel nombre de sol·licituds de persones que buscaven cadells, que fins i tot han arribat a multiplicar per quatre algunes llistes d’espera.”
Beneficis del contacte
S’estima que més de la meitat de la població mundial comparteix la vida amb una mascota o més. En l’actualitat, la despesa en mascotes ha arribat a nivells rècord: ha superat els 260 mil milions de dòlars a escala mundial el 2020 i s’espera que la tendència continuï pujant.
Els beneficis per a la salut d’aquests “amics peluts” s’han informat àmpliament, però hi ha poques dades sobre els beneficis específics que les mascotes aporten als humans en termes de contacte. “Les mascotes sembla que són particularment importants quan les persones estan socialment aïllades o excloses, ja que aporten comoditat, companyia i un sentit d’autoestima. El tacte és un sentit poc estudiat, però l’evidència indica que és crucial per al creixement, el desenvolupament i la salut, com també per reduir els nivells de cortisol (l’hormona de l’estrès) al cos. També es creu que el tacte pot ser particularment important per a la gent gran, quan altres sentits comencen el declivi.”
Amics molt necessaris
La majoria de les persones entrevistades per a aquest treball van admetre que tocar les mascotes les va consolar i relaxar. D’altra banda, les mascotes els amos de les quals van ser consultats també semblaven necessitar el contacte. Es van citar exemples de gossos i gats que tocaven els amos quan estaven angoixats, tristos o traumatitzats. Moltes persones van fer referència a la capacitat innata de les mascotes per “saber” simplement quan els amos humans no es trobaven bé i acostar-s’hi físicament. “La retroalimentació que vam rebre va ser que les mateixes mascotes semblen gaudir de la interacció tàctil tant com els humans”, afegeix Young.
Els entrevistats van afirmar que no tan sols els gossos i els gats (mascotes més habituals) van tenir un paper clau el passat 2020, també aus, ovelles, cavalls i fins i tot rèptils van manifestar correspondre al tacte.
Una teràpia “peluda”
Segons afirma l’autora de l’estudi: “Els humans tenen una necessitat innata de connectar-se amb els altres, però en absència del contacte humà, les mascotes estan ajudant a omplir aquest buit. Han de ser considerades des dels càrrecs polítics, per tant, per ajudar a mitigar alguns dels factors estressants mentals i físics que les persones estan experimentant durant aquest temps.” En aquesta mateixa línia, l’experta indica que els hospitals i les instal·lacions per a la cura de la gent gran, per exemple, haurien de fomentar les connexions de mascotes amb els residents. “A les residències per a gent gran s’hauria de reconèixer la importància que tenen les relacions entre humans i animals. Penso que hauria ajudat molt la gent gran a tenir les mascotes amb ells quan es van aplicar les restriccions a causa de la Covid-19”, afirma Young.
Referenciès:
1 Gibson, Candy. Pets, touch and COVID-19: why our furry friends are lifesavers. Universitat d’Austràlia del Sud.