Menopausa: quins en són els símptomes i com es poden controlar
- Família
- Menopausa
En aquest post t’expliquem què és la menopausa, els símptomes més freqüents que té i et donem algunes claus per pal·liar-los en la mesura en què sigui possible.
La menopausa és un període fisiològic, gairebé sempre natural, en la vida de les dones i està condicionat per canvis hormonals en l’organisme. Amb la menopausa, la dona deixa de menstruar i, en conseqüència, ja no es pot quedar embarassada: és el cessament definitiu de la fertilitat1,2,3,4.
Als països desenvolupats, la menopausa es produeix prop dels 51-52 anys2, tot i que es pot donar entre els 45 i els 553.
En la majoria dels casos, la menopausa no es produeix bruscament, sinó que dura entre un any i tres, en què la dona té la menstruació de manera irregular i amb una freqüència cada vegada més baixa. Es considera que s’ha completat el procés de la menopausa després d’estar un any sense menstruar3, però si el metge ho considera necessari pot fer una anàlisi de sang per confirmar-ho4. A través d’aquesta analítica es mesura l’hormona estimulant del fol·licle i l’estrogen; perquè es consideri que ha completat el període menopàusic els nivells de la primera augmenten i els de la segona, disminueixen. També és possible que el metge comprovi l’hormona estimulat de la tiroide, ja que, si la seva activitat és baixa, pot provocar símptomes semblants als de la menopausa1.
El procés de la menopausa està ocasionat per una reducció important dels nivells d’estrògens (sexual femenina que produeixen els ovaris)4 que es produeix perquè els ovaris deixen de funcionar correctament2.
Entre les causes no naturals que provoquen la menopausa hi ha la quimioteràpia, alguns tractaments hormonals que es fan servir per tractar el càncer de mama i l’ooforectomia, que és la cirurgia que consisteix a extirpar els ovaris3.
El procés complet es divideix en diversos períodes4:
Parlem de la perimenopausa quan ens referim als anys previs i a l’any posterior a l’última regla. Es tracta d’un període en què les hormones sexuals femenines (estrògens i progesterona) varien molt. La durada és diferent en cada dona. Sol més una mica més llarga en dones fumadores i les que eren més joves en iniciar-se aquest període deixen de tenir la regla cada mes4.
Ens referim a la menopausa pròpiament dita quan ha passat un any des de l’últim període menstrual i, al període posterior, l’anomenem postmenopausa4.
Quins símptomes apareixen durant la menopausa?
Els símptomes de la menopausa són múltiples, no totes les dones els experimenten, i no tots apareixen en totes les dones que presenten símptomes1,3. Aquests signes i símptomes poden aparèixer mesos o anys abans de la menopausa i desaparèixer després de deixar de menstruar o mantenir-se anys després2,3.
Es pot parlar dels següents1,2,3,4:
- Fogots.
- Calfreds.
- Suors nocturnes.
- Canvis en l’estat d’ànim o d’humor.
- Problemes de son o insomni.
- Sequedat vaginal.
- Reducció del desig sexual.
- Sensació de cremor als genitals.
- Necessitat d’orinar més freqüentment.
- Més freqüència d’infeccions urinàries.
- Pèrdua de volum a les mames i canvis en la seva consistència i textura.
- Cabells més fins.
- Pell més seca.
Possibles complicacions
Després de la menopausa, s’incrementa el risc de patir certes patologies. Algunes són1,4:
- Incontinència urinària. Pel fet que els teixits de la vagina i de la bufeta perden consistència.
- Osteoporosi. La reducció dels estrògens pot ocasionar una reducció de la densitat dels ossos i, de vegades, causar osteoporosi.
- Problemes cardiovasculars. La reducció dels nivells d’estrògens també fa que augmenti el risc de malalties cardiovasculars.
Com podem controlar o minimitzar els símptomes de la menopausa?
En aquest període de la vida és fonamental mantenir l’activitat física regular i una dieta saludable per contrarestar el possible augment de pes i reduir problemes com l’osteoporosi o les patologies cardiovasculars1.
En el cas dels fogots, hi ha algunes pautes que poden ajudar a controlar-los3:
- Utilitzar roba lleugera i diverses capes per poder treure i posar quan calgui.
- Intentar mantenir l’ambient fresc.
- Respirar profundament i a poc a poc quan aparegui un fogot.
- Provar tècniques de relaxació o exercicis que hi ajudin, com el taitxí o el ioga.
- Els productes lactis contenen triptòfan, un compost que pot ajudar a fer agafar el son.
- Evitar les begudes excitants que contenen cafeïna o teïna (te, cafè, alguns refrescos…).
- Evitar l’alcohol, que també en pot empitjorar els símptomes.
Per a la sequedat vaginal, es pot utilitzar durant la relació sexual un lubricant vaginal hidrosoluble i cal tenir en compte que s’han de fer servir mètodes anticonceptius per evitar l’embaràs mentre no s’hagi estat un any sense menstruar3.
Per evitar que aparegui la incontinència urinària, és aconsellable fer exercicis específics per enfortir el sòl pelvià3.
En cas que els símptomes impedeixin portar una vida normal i perjudiquin la qualitat de vida de la dona, és important anar al metge, ja que pot prescriure una teràpia hormonal substitutiva per contrarestar-los. Aquests tractaments requereixen control mèdic periòdic2,3.
En definitiva, la menopausa és una etapa totalment normal en la vida de les dones que s’ha d’afrontar amb naturalitat. Però si apareixen símptomes importants o especialment molestos, cal consultar un especialista, que és el que pot prescriure un tractament que els pot pal·liar.
Referències:
1 Menopausia. Mayo Clinic. Desembre 2021.
2 Menopausia. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el març del 2022.
3 Manejo de la menopausia en casa. Medline Plus. Abril 2021.
4 Menopausia. Manual MSD. Agost 2021.