Descobreix què has de fer si et pica una paparra - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem com et pot picar una paparra i què has de fer si et passa.


Les paparres són artròpodes (animals invertebrats amb potes articulades), molt relacionats amb les aranyes, que parasiten el cos dels animals silvestres. De vegades, parasiten també els animals domèstics i, fins i tot, els humans. L’aliment de les paparres és la sang1,2,3.

Pel que fa a la mida de les paparres, és molt variable, ja que poden ser tan petites que sigui gairebé impossible veure-les, si són larves, o tan grosses com una mongeta, en el cas de les femelles quan estan plenes de sang. El nombre d’espècies ronda els 8501,2.

En general, les paparres es troben entre els arbustos, les plantes o el terra, i solen preferir les zones boscoses o de camp, tot i que cada espècie és diferent i n’hi ha que estan adaptades a viure fins i tot en construccions humanes, com ara una gossera1,2.

Respecte de l’època de l’any, la majoria de les espècies estan actives des de la primavera fins a la tardor, mentre que durant l’hivern redueixen significativament l’activitat1.

Com és una picada de paparra i quines malalties pot transmetre

Quan una persona passa per una zona on hi ha paparres, es poden adherir al cos i, en general, es desplacen a les zones més calentes i humides, com, per exemple, les aixelles. Normalment, quan arriben a la zona desitjada, en comencen a extreure sang2.

La majoria de les vegades, les picades de paparra no fan mal i només causen símptomes lleus, com ara2,3,4:

  • Envermelliment de la pell.
  • Inflor a la zona de la picada.
  • Una nafra a la pell.
  • Una butllofa a la zona de la picada.
  • Granissada.

Hi ha vegades en què, a més d’aquests símptomes, en poden sortir altres de més greus com debilitat, dificultat per respirar, parada respiratòria (cas en què cal contactar immediatament amb els serveis d’emergència i començar la reanimació cardiopulmonar), moviments descoordinats, paràlisi, palpitacions cardíaques o mal de cap intens2,4. En cas que n’aparegui algun, és fonamental anar a urgències4.

El motiu principal pel qual s’han d’evitar les picades de paparres és que poden transmetre moltes malalties. Les més comunes a Espanya són1,5,6:

  • Rickettsiosi. Són un grup de malalties produïdes per bacteris que rarament es produeixen al nostre medi i que, en general, provoquen símptomes inespecífics com ara febre superior a 38°, mal de cap, malestar generalitzat i inflor o nafres a la zona de la picada, a més d’erupció per tot el cos.
  • Malaltia de Lyme. Infecció bacteriana que pot ocasionar febre, granissada per tot el cos, mal de cap, paràlisi facial i inflamació dels genolls. Si no es tracta, pot generar problemes molt greus com alteracions de la memòria a curt termini, paràlisi cerebral, inflamació cerebral i de la medul·la espinal, marejos o dificultat per respirar, entre d’altres.

Quan es localitza una paparra, cal extreure-la al més aviat possible, tan aviat com la detectem, siguem on siguem, a casa o en un centre mèdic (si no es disposa de pinces o a la persona li fa por fer-ho), per evitar que transmetin aquest tipus de malalties. Si apareixen símptomes d’una rickettsiosi o de la malaltia de Lyme, és fonamental anar al metge, i també cal consultar un professional sanitari si no s’aconsegueix extreure la paparra del tot, si apareix una granissada a la pell que va creixent, si la zona de la picada sembla infectada o si apareixen símptomes semblants als de la grip4,5,6.

Com s’extreu una paparra

És fonamental extreure la paparra al més aviat possible. Els passos que cal seguir per treure-la són1,2,3,4:

  • Amb unes pinces, agafa la paparra enganxant les pinces tan a prop de la pell com sigui possible.
  • Estira suaument, però de manera ferma, sense retorçar-la ni aixafar-li el cos.
  • Si el cap de la paparra s’ha desprès del cos, repeteix el procés.
  • Neteja la ferida amb aigua i sabó.
  • Neteja la zona amb un antisèptic.
  • Renta’t les mans quan acabis.

A més, és convenient fer una foto a la paparra perquè el metge la pugui veure si apareixen símptomes més greus, i també ficar-la en un pot i guardar-la per si cal analitzar-la.

Com es poden prevenir les picades de paparra

Sempre val més prevenir que curar, i per això hi ha algunes pautes que és important seguir en les sortides a la natura1:

  • Tria peces de roba que cobreixin el cos, de màniga llarga, pantalons llargs, sabates tancades i mitjons que no deixin els turmells descoberts.
  • Preferiblement, utilitza roba clara, perquè les paparres són més visibles en aquestes peces.
  • Evita el contacte amb la vegetació, val més anar pel mig del camí.
  • No t’asseguis a terra a les zones que tenen vegetació.
  • Fes servir repel·lents i, si surts amb la teva mascota, aplica-li també un antiparasitari extern.

A més, quan tornem de la natura, és fonamental que ens revisem la pell de cos i la dels infants per assegurar-nos que no hi ha paparres, i centrar-nos especialment en les aixelles, les engonals, el melic, les orelles, darrere dels genolls i els cabells. També és important que rentem la roba amb aigua calenta per evitar que, si alguna hi ha quedat adherida, continuï viva quan tornem a utilitzar la peça de roba1.

Segueix aquests consells per prevenir les picades de paparres i tingues presents els símptomes davant dels quals has d’anar al metge. A més, si tens qualsevol dubte, consulta’l també amb un professional sanitari.

 

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d'Orientació mèdica general en el qual pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1 Recomendaciones para prevenir enfermedades por picadura de garrapatas. Govern d’Espanya. Consultat el març del 2022.

2 Picadura de garrapatas. Medline Plus. Juny 2019.

3 Picaduras de garrapatas. Manual MSD. Maig 2020.

4 Picadura de garrapatas: primeros auxílios. Mayo Clinic. Març 2022.

5 Rickettsiosis. Hospital Universitari Clínic Barcelona. Consultat el maig del 2022.

6 Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar. CDC. Desembre 2018.

Salut pràctica

#f19800
Text color
#ffffff 1
id_sync
3

Prevenció

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
121

Naturalesa

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
112
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7937