Què és menjar per ansietat i com es pot controlar
- Alimentació
- Ansietat
En aquest post t’expliquem què és menjar per ansietat i què podem fer per controlar-ho. A més, t’expliquem què és el trastorn per afartament, que pot semblar similar, però no és el mateix problema.
Es coneix com a menjar per ansietat la situació en què una persona menja sense tenir gana real i, a més, sent una gran necessitat de menjar que apareix de manera incontrolada i impulsiva1.
En aquests casos, la persona menja per satisfer alguna cosa que l’altera, el menjar es converteix en una espècie d’ansiolític amb el qual mira de combatre necessitats emocionals o l’ansietat, no tan sols satisfer les necessitats físiques i, a més, se sol optar per consumir aliments hipercalòrics1,2,3.
El desig de consumir aliments alts en calories es deu al fet que els aliments rics en hidrats de carboni augmenten temporalment la sensació de benestar. A més, el sucre provoca que segreguem insulina i ens dona, també temporalment, més energia2. Però després d’aquesta sensació breu que ens farà sentir millor, al cap de poc tornarem a sentir-nos malament i, de vegades, amb un sentiment de culpabilitat afegit per haver menjar sense gana o de manera poc saludable1.
Quins símptomes té menjar per ansietat i com detectar-ho
Es pot parlar de menjar per ansietat en la situació repetida de mirar constantment a la nevera i els armaris per anar picant diferents coses en un horari que no és el dels àpats.
Per saber si el que sentim és ansietat o tenim gana de debò, hi ha alguns senyals que podem tenir en compte2:
- L’ansietat és una sensació sobtada, mentre que la gana apareix gradualment.
- Quan es tracta de fam, pensem en general que volem menjar, no en aliments concrets. De fet, quan tenim gana triem el que menjarem de manera raonada, no impulsiva.
- Si mengem perquè tenim gana, deixem de menjar quan ens sentim tips.
- Després de menjar per ansietat, ens podem sentir culpables.
Com podem controlar el fet de menjar per ansietat
Una bona manera d’evitar menjar per ansietat és intentar alimentar-nos de manera conscient. Algunes pautes que podem seguir són3:
- Menjar asseguts i amb el televisor apagat. Això redueix la tendència a menjar massa perquè estem pensant en el que mengem.
- Mastegar a poc a poc per donar temps a sentir la sensació de sacietat.
- Mirar el menjar, olorar-lo i assaborir-lo, no engolir el que mengem.
Trastorn per afartament
Un trastorn de l’alimentació, que pot ser greu, és el trastorn per afartament, en què la persona consumeix recurrentment quantitats molt grans d’aliments sense tenir gana, ja que perd el control del que menja5.
És freqüent que les persones amb aquest trastorn tinguin sobrepès o obesitat4,5. Entre el 2 i el 5 % de la població pateix aquest trastorn i fins al 30% dels casos de persones que estan en programes per perdre pes6.
Alguns dels símptomes de l’afartament són4,5:
- Menjar de pressa i quantitats grans en períodes curts de temps.
- Continuar menjant encara que ens sentim tips.
- Menjar de vegades d’amagat.
- Sentir vergonya o enuig.
Les persones que el pateixen fan dieta moltes vegades, sovint sense perdre pes.
Si menges per ansietat i et costa controlar-ho, consulta-ho amb el metge, que et pot ajudar. I si creus que el problema és el trastorn per afartament, és important que busquis ajuda professional per superar-lo.
Referències:
1 Cómo superar la ansiedad por comer. Institut Europeu de Psicologia Positiva. Febrer 2022.
2 Cómo controlar la ansiedad por comer. Psiquiatría.com. Consultat el maig del 2022.
3 Calma tu deseo de comer por estrés. AARP. Desembre 2020.
4 Los trastornos de la alimentación: Un problema que va más allá de la comida. NIMH. Consultat el maig del 2022.
5 Trastorno por atracones. Mayo Clinic. Novembre 2018.
6 Aspectos clínicos del trastorno por atracón "binge eating disorder". Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría. Gener 2001.