Skip to main content
Share

Síndrome de la cadira buida: com superar les absències per Nadal

  • Familia
  • Niños

Síndrome de la cadira buida: com superar les absències per Nadal – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post parlarem sobre la síndrome de la cadira buida i els sentiments que provoquen tant la pèrdua d’algú estimat com la seva absència en dates assenyalades, com ara Nadal.


Les festes de Nadal solen ser dates de sentiments oposats, en què cal aprendre a combinar moments de felicitat, com la trobada amb els éssers estimats o la il·lusió dels més menuts, amb altres moments no tan feliços, que sovint tenen a veure amb les absències1.

Què és la síndrome de la cadira buida?

El dol és un procés complex i únic que cada persona afronta de maneres diferents1. En ocasions especials o dates assenyalades, com ara Nadal, la nostàlgia i la tristesa del record dels que ja no hi són, dels familiars o persones estimades que s’han mort, pot donar lloc a la síndrome de la cadira buida2.

Aquesta síndrome fa referència a la intensificació de les emocions quan s’acosta una data assenyalada o en el moment en què t’asseus a taula i veus que el seient de la persona està buit. Normalment, en les famílies, sempre ens asseiem al mateix lloc quan ens reunim, i per això, quan un familiar es mor, la seva cadira es queda buida2. El primer Nadal després de la pèrdua fa que t’enfrontis a la realitat de l’absència i pot donar lloc a canvis en la manera de viure aquesta època1.

Símptomes de la síndrome de la cadira buida

La forma en què cada persona viu el dol és diferent i impredictible. Cadascú pot reaccionar d’una manera, però si pateixes la síndrome de la cadira buida és probable que tornis a experimentar emocions i reaccions intenses que ja vas viure en el moment de la pèrdua, com ara3:

  • Ira.
  • Ansietat.
  • Episodis de plor.
  • Depressió.
  • Fatiga o falta d’energia.
  • Culpa.
  • Soledat.
  • Dolor.
  • Tristesa.
  • Problemes per dormir.

Així mateix, també pot ser que evoquis records intensos dels sentiments i els fets relacionats amb la mort de la persona, com recordar detalladament el lloc on eres o el que feies quan va morir3.

Per què s’accentua durant les festes com ara Nadal?

La pèrdua i l’absència d’algú que estimem sempre està present, però en èpoques concretes de l’any, com Nadal, en què la família es reuneix, es fa encara més dura aquesta falta4.

Les absències a la taula de Nadal es noten especialment en el pla emocional, i aquest dolor, que durant l’any ha estat més suportable, es torna intens en veure la cadira buida4.

En aquestes dades, es poden reviure sentiments de tristesa, desesperació, negació i incomprensió. Són emocions normals durant el dol i el millor és acceptar-les com a part del procés4. És important ser comprensiu i respectuós amb un mateix i permetre’s sentir aquestes emocions o plorar quan es necessiti, perquè ocultar o negar les emocions provoca més patiment1.

Com es pot afrontar la síndrome de la cadira buida?

Afrontar la síndrome de la cadira buida no és fàcil4. Es pot veure la pèrdua com un fet natural i inherent a la vida, però, així i tot, s’experimenta confusió i desconsol, que poden provocar llargs períodes de tristesa o depressió5.

L’ideal és fer allò amb què cadascú se senti més còmode i establir expectatives realistes tant per a tu com per a la família o els que estimes1.

Algunes investigacions apunten que el pas del temps permet a la majoria de les persones recuperar-se de la pèrdua si tenen suport de l’entorn social i mantenen hàbits de vida saludables5.

No hi ha un temps determinat per superar la pèrdua d’una persona estimada; acceptar la mort d’algú proper pot comportar mesos o anys. No hi ha una durada “normal” de les fases del dol (negació, ira, tristesa, acceptació…) i, segons investigacions recents, la majoria de les persones no passen per aquestes fases de manera progressiva5.

Recomanacions1,3,4,5,6

  • Accepta l’ajuda dels altres: convé acceptar l’ajuda pràctica que ens ofereixen amics o familiars per organitzar la celebració, fer compres, preparar regals… Però no et sentis obligat a participar en activitats o rituals per als quals encara no et vegis preparat.
  • Deixa’t ajudar per la família i els amics: hi ajuda molt tenir el suport del teu entorn i sentir-se comprès.
  • Expressa les emocions i respecta les dels altres: les emocions són intenses i canviants en aquestes dates. Contenir la tristesa, la por o la desesperació no t’ajudarà. Comparteix les teves emocions i no et jutgis a tu mateix ni als altres, perquè cada persona expressa els seus sentiments de manera diferent.
  • Controla els pensaments negatius: encara que experimentaràs tristesa o nostàlgia, és important que no t’hi recreïs. Cal mirar d’afrontar el futur amb esperança.
  • Oblida’t de la culpa: experimentar alegria per estar celebrant les festes de Nadal o gaudir dels bons moments que comparteixes amb els amics i la família en aquestes dates no vol dir tenir poc respecte o no recordar la persona que s’ha mort.
  • Evita l’aïllament: malgrat la possible decisió de no celebrar Nadal, és recomanable el suport dels que estimes. Per evitar l’aïllament, podria ser bo buscar altres dies d’aquestes festes per reunir-se.
  • No facis com si no hagués passat res: celebrar el primer Nadal com si no hagués passat res després de perdre algú és poc saludable.
  • Parla amb els més petits: la canalla també experimenta dolor per l’absència, però no celebrar res els pot resultar incomprensible. El més convenient és parlar-hi d’acord amb la seva edat i maduresa, i això els permetrà entendre els possibles canvis que experimentaran les celebracions respecte d’altres anys.

Cada persona intenta portar l’absència de la millor manera que pot, però no sempre som capaços de fer-ho sols. El suport d’un psicòleg també podria ajudar a desenvolupar resiliència i a buscar estratègies per manejar i superar la tristesa. Per això, si et sents aclaparat per les emocions o incapaç de superar-les, és important consultar un psicòleg o un altre professional de salut mental, que et pot ajudar a lidiar amb les emocions i a manejar la pèrdua d’una persona estimada5.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’assessorament psicoemocional, en el qual en pots obtenir més informació.

Referències:

1 “Las fiestas de navidad dificultan el proceso natural del duelo". RiojaSalud. Consultat el setembre del 2022.

2 El síndrome de la silla vacía: qué es y cómo trabajarlo con los niños esta Navidad. Psiquiatría.com. Desembre 2020.

3 Duelo: Afrontar los recuerdos después de una pérdida. Mayo Clinic. Juliol 2021.

4 Afrontar la Navidad sin un ser querido. PsicoEstudi. Desembre 2016.

5 El duelo: Cómo sobrellevar la muerte de un ser querido. APA. 2012.

6 Cinco maneras de afrontar la muerte de un ser querido. TeensHealth. Març 2022.