Nou episodi de Sin Cita Previa, en el qual parlem sobre el famós plat de Harvard, que marca les quantitats i els tipus d'aliments saludables per a una dieta correcta.
Triar què posar al plat és una de les decisions que marca el dia a dia dels pares i les mares que volen oferir una dieta saludable als seus fills.
Les piràmides alimentàries en les quals s'indica quantes racions dels diferents aliments hem de consumir al llarg de la setmana són útils per planificar la compra setmanal, però poc operatives a l'hora de posar-se a cuinar.
L'any 2011, l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard va publicar unes recomanacions molt fàcils de seguir amb l'eslògan “el plat per menjar saludable”. Aquestes recomanacions s'han convertit per a moltes famílies en un dogma que cal seguir al peu de la lletra per portar una alimentació saludable.
Però, en què consisteixen realment aquestes recomanacions? Des de quina edat es pot començar a fer servir? Què passa si no en segueixo els principis en tots els àpats? És incompatible amb el model de primer, segon i postres de la dieta mediterrània?
A l'episodi de Sin Cita Previa repassem les piràmides alimentàries i us ajudem a traslladar al vostre dia a dia les recomanacions del plat de Harvard.
Què és i què conté el plat de Harvard?
El plat de Harvard ens explica, de manera senzilla, què ha de contenir un plat per proporcionar una alimentació correcta. Aquesta manera de representar senzillament el que es considera una alimentació saludable la va idear l'Escola de Salut Pública d'aquesta universitat. S'hi mostren els grups d'aliments principals que han de compondre la dieta, com també les quantitats ideals de cadascun.
El plat de Harvard inclou els aliments, per ordre de quantitat, que han d'estar presents a cada àpat:
- 35% vegetals: recomana menjar com més vegetals millor, excepte les patates, el consum de les quals no compta com a part del grup vegetal.
- 25% grans integrals: la publicació recomana menjar una certa quantitat de cereals integrals i productes basats en aquests mateixos cereals, com el pa o l'arròs i la pasta integral. Recomana limitar el consum de productes refinats, com ara el pa blanc.
- 25% proteïna saludable: peix, aus, certs llegums i la fruita seca. Recomana reduir el consum de carn vermella o el formatge, i també evitar la carn molt grassa, els embotits i la carn processada.
- 15% fruita: recomana consumir com més fruita, de diferents colors i més variada millor.
A més, es recomana prendre begudes com aigua, te i cafè, i limitar la llet, els lactis i els sucs naturals, així com evitar del tot les begudes ensucrades.
Els greixos principals que recomana són els olis saludables, com el d'oliva o el de colza. I cal limitar els greixos com la mantega i no consumir greixos trans.
Vols conèixer tots els detalls del plat de Harvard i com aplicar-lo al dia a dia? Doncs et recomanem que escoltis l'episodi complet d'avui de Sin Cita Previa amb Dos pediatras en casa.
Referències:
1 Podcast 'El plat de Harvard' de Sin Cita Previa amb Dos pediatras en casa. Setembre 2022.