En aquest post explicarem què és el trasplantament de medul·la òssia, quins són els requisits per convertir-se en donant i com funciona el procés de donació.
Cada tercer dissabte de setembre se celebra el Dia Mundial del Trasplantament de Medul·la Òssia, amb l’objectiu de promoure les donacions que permeten salvar la vida de persones amb malalties com la leucèmia, el mieloma o el limfoma. Només en el 30 % dels casos la medul·la del pacient és compatible amb la d’algun familiar, i per això, amb l’objectiu de millorar la supervivència d’aquests pacients, es va crear el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), que, juntament amb el registre internacional de donants, permet salvar vides arreu del món.1,2
Què és la medul·la òssia?
La medul·la òssia és un teixit gras de textura suau i esponjosa que hi ha a l’interior d’alguns cossos i que conté abundants cèl·lules mare, és a dir, cèl·lules sanguínies immadures que posteriorment es transformaran en els glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes que necessita l’organisme. En algunes malalties, com la leucèmia, el limfoma i el mieloma, la medul·la òssia no funciona correctament i produeix cèl·lules malignes, per això cal un trasplantament de cèl·lules mares per revertir la producció d’aquestes cèl·lules anòmales.1,2
Què és un trasplantament de medul·la òssia?1-3
Un trasplantament de medul·la òssia és un procediment mèdic que es fa servir per tractar certes malalties en què s’utilitza medul·la òssia o cèl·lules mare de la sang d’un donant sa, o del mateix pacient, per facilitar que la medul·la òssia del pacient pugui tornar a produir les seves pròpies cèl·lules sanes.
Per poder fer el trasplantament, és imprescindible que el donant sigui compatible amb el receptor, i això no sempre ocorre entre els membres d’una mateixa família. De fet, el 70 % dels trasplantaments de medul·la es fan gràcies a la col·laboració de donants sense vincles familiars amb el pacient.
Requisits per ser donant de medul·la1,4
- Tenir entre 18 i 40 anys.
- No estar embarassada.
- Pesar més de 50 kg.
- Estar sa, és a dir, no tenir cap malaltia que es pugui transmetre o que pugui causar problemes a causa de la donació.
Procés per convertir-se en donant de medul·la
La donació de medul·la òssia és un procés anònim i sense ànim de lucre en el qual una persona sana dona cèl·lules de la seva medul·la o de la seva sang per tractar una altra persona.2
Per ser donant cal1,2,5,6:
- Inscriure’s com a donant: només s’ha d’emplenar un formulari en què el donant es compromet a estar disponible per a qualsevol pacient compatible, de qualsevol part del món. Encara que siguis donant, pot ser que no rebis mai la trucada per fer efectiva la donació.
- Sotmetre’s a una anàlisi inicial: cal analitzar la sang del donant per comprovar que no hi ha cap impediment per ser-ho i per conèixer el perfil genètic HLA (les sigles en anglès d’antígens leucocitaris humans, amb els quals es determina la compatibilitat). Després d’analitzar la sang, les dades s’incorporen al Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). Si ja ets donant de sang, pots aprofitar per fer aquesta anàlisi quan vagis a donar sang. També et pots fer donant de sang i de medul·la alhora.
- Verificació: en cas que aparegui una persona compatible, es truca al donant per confirmar que manté el seu compromís i s’ha de sotmetre a un seguit de proves per confirmar que està sa i que és el donant més apte. En aquest moment, encara no es coneix quin tipus de procediment es durà a terme.
- Confirmació: si tot és correcte, el donant rep les instruccions per tirar endavant amb la donació. El procés es pot demorar entre 15 dies i 6 mesos des que es fan les proves.
- Extracció: una vegada confirmat, s’informa el donant sobre el tipus de procediment que es durà a terme i la data. Les cèl·lules mare per trasplantar es poden obtenir per dues vies diferents:
- Recol·lecció de cèl·lules mare de sang perifèrica: és el procediment més freqüent i l’utilitzat en el 85 % de les donacions. Després d’un tractament farmacològic previ per afavorir el pas de les cèl·lules mare de la medul·la òssia a la sang, s’extreu sang del donant amb un catèter semblant al que es fa servir per a les donacions de sang. La sang es processa per separar les cèl·lules mare de la resta de les cèl·lules sanguínies (afèresi) i, una vegada extretes, es torna la sang al pacient a través d’un altre catèter. El procés dura entre 2 i 4 hores i, de vegades, es pot haver de repetir durant diversos dies per extreure la quantitat necessària de cèl·lules mare.
- Recol·lecció de medul·la òssia: és un procediment quirúrgic que es fa amb anestèsia general i s’utilitza en aproximadament el 15 % de las donacions. La intervenció consisteix en una punció a la part posterior del maluc per extreure medul·la òssia dels ossos de la pelvis amb una agulla. El procediment sol durar entre 1 i 2 hores, i quan acaba, el donant s’ha de quedar un temps en observació a l’hospital.
Després de la donació, i depenent del procediment utilitzat, el donant pot disposar d’una baixa laboral d’entre 1 i 7 dies.2
A més, d’aquests dos tipus de donació de cèl·lules mare de persones adultes, els pares d’un nounat també poden donar sang del cordó umbilical del nadó, que conté cèl·lules mare. Aquest tipus de donació no suposa cap risc per al nounat ni per a la mare, ja que, si no es fa servir per a aquesta finalitat, el cordó es descarta.5
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Donación de médula ósea (células madre). MedlinePlus. Juliol 2020.
2Donación médula ósea. Comunitat de Madrid. Consultat el setembre del 2022.
3Donación de médula. Qué es. Banco de Sangre y Tejidos de Aragón. Consultat el setembre del 2022.
4Donación de médula. Quién puede. Banco de Sangre y Tejidos de Aragón. Consultat el setembre del 2022.
5Donación de células madre y médula ósea. American Cancer Society. Març 2020.
6Donación de médula. Cómo se hace. Banco de Sangre y Tejidos de Aragón. Consultat el setembre del 2022.