En aquest post explicarem què és l’Helicobacter pylori, com es manifesta i si l’alimentació està relacionada amb la infecció per aquest bacteri.
La infecció per Helicobacter pylori (H. pylori) és un problema de salut que afecta més de la meitat de la humanitat. La prevalença varia segons el país i és especialment alta als països en vies de desenvolupament, on entre el 70 i el 90 % de la població n’està afectada, mentre que, als països desenvolupats, afecta entre el 25 i el 50 % de la població. Aquesta alta prevalença es deu al fet que el bacteri es pot disseminar tant a través dels aliments o l’aigua contaminats com a través de la saliva o altres fluids corporals de les persones infectades, que no sempre en presenten símptomes.1-3
Què és l’Helicobacter pylori i com afecta el sistema digestiu?
L’Helicobacter pylori és un bacteri que infecta l’estómac. La infecció, sovint, es contrau durant la infància i no sempre és simptomàtica, per la qual cosa moltes vegades passa desapercebuda. En algunes persones, la infecció deteriora el revestiment que protegeix l’estómac i provoca una gastritis, una inflamació que pot acabar causant una úlcera gàstrica o duodenal, o, més rarament, un càncer d’estómac.2,4
Els símptomes més habituals d’aquesta infecció són:4,5
- Dispèpsia, és a dir, malestar, pesadesa o mal d’estómac
- Cremor d’estómac (pirosi)
- Flatulències
- Sensació d’estar tip
Si la infecció ha causat una úlcera gàstrica o duodenal, els símptomes més comuns són:
- Dolor agut sord a la part superior de l’abdomen, especialment amb l’estómac buit
- Nàusees o vòmits
- Falta de gana
- Eructes freqüents
- Inflor d’estómac
- Pèrdua de pes involuntària
- Anèmia causada a alteracions de l’absorció del ferro i la vitamina B12 dels aliments
Quin tipus d’alimentació es recomana a les persones amb infecció per Helicobacter pylori?
En general, l’alimentació no té un paper rellevant en el tractament d’aquesta infecció. Per això, l’únic que es recomana és alimentar-se de manera variada i equilibrada i evitar els aliments que no es posin bé. No obstant això, en casos determinats, alguns aliments, begudes o suplements poden causar o empitjorar els símptomes de la gastritis o l’úlcera, per això es recomana:5,6
- Menjar quantitat moderades, repartides en 5 o 6 vegades al dia.
- Mastegar bé els aliments.
- Menjar a poc a poc i sense ànsia.
- Reposar assegut mitja hora després dels àpats principals.
- Beure prou aigua, en petites quantitats i fora dels àpats (entre 30 i 60 minuts abans o després).
- No prendre sucs de taronja o de tomàquet, ni begudes amb gas.
- Cuinar de manera saludable: a la planxa, al forn o al vapor, i, en la mesura del possible, evitar els fregits, els arrebossats i les elaboracions en què es faci servir molt de greix o oli.
- Evitar els aliments i les begudes estimulants, com ara cafè, te, xocolata, alcohol i refrescos de cola.
- Utilitzar espècies, sal i condiments amb moderació.
- No fumar.
Com es pot prevenir la infecció per Helicobacter pylori
Tot i que la infecció per H. pylori afecta un percentatge elevat de la població, la seva propagació es pot reduir seguint aquests consells:2,4
- Cal mantenir una bona higiene de mans, especialment abans de menjar i després d’anar al lavabo.
- Els aliments s’han de preparar de manera adequada abans d’ingerir-los.
- No es pot beure aigua de fonts no segures.
- Cal evitar el contacte estret amb persones que sabem que estan infectades.
En cas de presentar símptomes que facin sospitar aquesta infecció, cal anar al metge per diagnosticar-la. Mitjançant una prova d’alè, una anàlisi de femtes o una endoscòpia digestiva alta, es pot determinar la presència del bacteri. Si el resultat és positiu, el metge prescriurà un tractament que consisteix en:3
- Una combinació d’antibiòtics.
- Un inhibidor de la bomba de protons: un fàrmac que redueix la producció d’àcid.
Quatre setmanes després d’acabar el tractament, es repetiran les proves per confirmar que la medicació ha estat eficaç per erradicar el bacteri.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Asociación de la infección por Helicobacter pylori con el estado nutricional y la ingesta de alimentos. Scielo. Agost 2015.
2Infecciones por Helicobacter pylori. Medline Plus. Desembre 2021.
3Infección por Helicobacter pylori. Manual MSD. Març 2023.
4Infección por Helicobacter pylori (H. pylori). Mayo Clinic. Juliol 2022.
5Alimentación, dieta y nutrición para la gastritis y la gastropatía. NIH. Agost 2019.
6Recomendaciones nutricionales para pacientes con infección por helicobacter pylori. FEAD. 2017.