Què és el quefir i quins beneficis té? - Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem del quefir, dels seus orígens i de la seva elaboració. També n’explicarem les propietats i els beneficis principals.


Al llarg de les últimes dècades, els lactis fermentats s’han relacionat amb la capacitat de proporcionar beneficis per a la salut de les persones que ingereixen aquests productes de manera regular. A més del iogurt o el formatge, el quefir forma part d’aquest grup d’aliments consumits durant segles i es caracteritza per ser un producte probiòtic important.1

Què és el quefir i com s’elabora?1-3

El quefir és un producte lacti fermentat complex produït a partir de la fermentació de la llet per bacteris i llevats continguts dins dels grans de quefir, que es caracteritzen per tenir una forma semblant a la coliflor. Generalment, el quefir es fa amb llet de vaca, però es pot fer amb altres tipus de llet, com de cabra, ovella o soja.

L’origen del quefir té lloc a les muntanyes del Caucas, tibetà o mongol, on abans del 2000 aC els grans anaven passant entre les diferents generacions de tribus del Caucas y eren valorades com una font de riquesa familiar. A més, el nom quefir prové del concepte keif, que vol dir ‘benestar’ o ‘viure bé’.

En l’actualitat, les begudes de quefir es comercialitzen i es poden trobar fàcilment en supermercats i botigues locals d’alimentació, tot i que també es poden elaborar de manera particular a casa. Si és així, per produir quefir es poden seguir els passos següents:

  1. Separa els grans de quefir.
  2. Afegeix llet als grans de quefir en un envàs que estigui mig obert i deixa’l a temperatura ambient perquè fermentin de 10 a 24 hores.
  3. A continuació, filtra i separa els grans de quefir (en aquest moment es poden afegir grans de quefir a llet fresca per poder començar una nova fermentació).
  4. Per últim, tot i que ja es pot consumir el quefir, també es pot refrigerar a una temperatura de 4 °C.

Beneficis del quefir per a la salut2,3

El quefir té un ampli ventall de beneficis per a la salut, incloent-hi propietats de tipus fisiològic, profilàctic i terapèutic. Entre els beneficis hi ha:

  • Efecte sobre la intolerància de la lactosa: els grans de quefir contenen un enzim que ajuda a reduir el contingut de lactosa del quefir durant la fermentació, fet que podria contribuir a millorar la digestió i la tolerància a la lactosa en adults diagnosticats amb aquesta intolerància.
  • Propietats antimicrobianes: el consum regular de quefir té efectes bactericides sobre bacteris com la Salmonella, Helicobacter pylori o Listeria, entre d’altres.
  • Propietats antiinflamatoris: alguns estudis han observat la presència de compostos antiinflamatoris en el quefir. A més, la disminució de la permeabilitat intestinal pot suposar un efecte sobre la resposta immune, tot reduint i pal·liant la inflamació.
  • Control de la glucosa: els probiòtics tenen la capacitat de modular positivament la composició de la microbiota intestinal i, en conseqüència, disminuir la permeabilitat intestinal, l’estrès oxidatiu i la inflamació, fet que contribueix a millorar els nivells de sucre en sang. Alguns estudis han observat efectes semblants amb el consum regular de quefir.
  • Efecte antioxidant: diferents estudis han assenyalat l’efecte antioxidant del quefir, tot i que és variable depenent del temps de fermentació i conservació. Aquest efecte antioxidant redueix la concentració al cos de radicals lliures, la concentració dels quals està relacionada amb l’increment de risc de patir diverses malalties cròniques.
  • Efecte protector en el risc de patir càncer: la ingesta habitual de quefir podria contribuir a la reducció del risc de patir alguns tipus de càncer, com ara el càncer de còlon. Aquest efecte protector es pot deure a les propietats descrites abans, ja que els estats inflamatoris estan relacionats amb un increment del risc de càncer. D’altra banda, alguns estudis relacionen el consum de quefir amb modificacions en la composició de la microbiota intestinal i del sistema immunològic que podrien tenir un efecte protector enfront del càncer de còlon i fins i tot càncer de mama o de pulmó. Aquests efectes encara s’estan estudiant.

Consideracions i possibles riscos del consum de quefir2,4

Tal com hem desenvolupat a l’apartat anterior, el quefir podria aportar una àmplia varietat d’efectes beneficiosos per a la salut. Però malgrat els diversos estudis que apunten els beneficis per a la salut del quefir, encara cal incrementar-ne el coneixement científic per poder demostrar una relació causa-efecte clara.

D’altra banda, els efectes secundaris vinculats, en el cas del quefir, associats al seu efecte probiòtic, són poc freqüents, de manera que la majoria dels adults sans poden incorporar aquest aliment a la dieta amb seguretat. De tota manera, en cas de dubte a l’hora de consumir-ne, és recomanable consultar el professional sanitari de referència.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre pla d’Alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1La microbiota y las características promotoras de la salud de la bebida fermentada kéfir. National Library of Medicine. Maig 2016.

2Kéfir de leche: beneficios nutricionales, microbiológicos y para la salud. Reseñas de investigaciones sobre nutrición. Febrer 2017.

3Los efectos del kéfir y sus componentes sobre la fisiología inmune y metabólica en estudios preclínicos: una revisión narrativa. National Library of Medicine. Agost 2022.

4¿Qué son los probióticos y los prebióticos? Mayo Clinic. Setembre 2022.

Desactivado

Alimentació

#783030
Text color
#ffffff 1
id_sync
2

Probiótico

#009ddd
Text color
#ffffff 1
Share
Destacado
Activado