En aquest post parlarem de què és un edema, quins en són els símptomes i les causes i com l’alimentació pot ajudar a reduir la retenció de líquids.
La retenció de líquids, coneguda també com a edema, és l’acumulació excessiva de líquids als teixits com a conseqüència d’un desequilibri de la regulació del pas dels líquids de l’organisme del compartiment vascular, és a dir, el torrent circulatori, al compartiment intersticial o extravascular, és a dir, els teixits. Els edemes acostumen a aparèixer amb més freqüència a les cames i els peus, però també es poden produir a les mans, els braços, l’abdomen o la cara, i es manifesten amb una inflamació.1-3
Segons l’abast de l’edema, podem parlar d’afectació:1
- Local: afecta el turmell o la cama.
- Regional: afecta tota l’extremitat.
- General: afecta tot el cos.
Símptomes de l’edema
La retenció de líquids, a més de provocar inflamació i sensació de pesantor a la zona afectada, sol acompanyar-se d’altres signes, com ara:1,3
- Pell tensa i brillant
- Enfonsament de la pell durant uns segons o minuts després de prémer-la, fet que rep el nom de fòvea
- Augment de pes sobtat o ràpid
- Menys quantitat d’orina respecte de l’habitual
- Menys flexibilitat de les articulacions
- Augment del perímetre abdominal
A més, si es tracta d’un edema inflamatori, la pell pot tenir un aspecte vermellós i estar calenta, i això pot ser dolorós.
Causes de la retenció de líquids
Hi ha diverses causes per les quals es pot produir un pas excessiu de líquids des del compartiment vascular a l’extravascular, entre les quals destaquen:3,4
- Trombosi, flebitis, insuficiència venosa i insuficiència cardíaca: provoquen un augment de pressió a l’interior dels vasos sanguinis i el pas de líquids als teixits.
- Malalties renals i hepàtiques: poden provocar acumulació de líquid a les cames a causa d’un descens de proteïnes a la sang, i això dificulta que es retinguin els líquids a l’interior dels vasos.
- Malnutrició: un consum escàs de proteïnes també pot provocar edemes per extravasació de líquids dels vasos als teixits.
- Alguns tipus de càncer: càncers com el de ronyó, ovari o fetge poden generar edemes.
- Medicaments i quimioteràpia: alguns tractaments, com certs fàrmacs quimioterapèutics, corticoides o anticonceptius, poden provocar retenció de líquids.
- Cirurgies o lesions: intervencions quirúrgiques o lesions a les cames, els peus o els turmells i, de vegades, també en intervencions de pelvis, poden ocasionar inflamació perquè es produeixen danys als ganglis i als vasos limfàtics.
- Viatges llargs: vols llargs o viatges en cotxe, en què es redueix la capacitat de moviment, poden provocar inflamació de turmells i peus.
- Falta d’activitat física: la inactivitat pot provocar l’acumulació de líquid a les cames.
- Embaràs: l’acumulació de líquid sol aparèixer durant l’embaràs i ser més notable els últims mesos, especialment en les dones que pateixen preeclàmpsia, és a dir, hipertensió durant la gestació.
- Canvis hormonals en certes fases del cicle menstrual.
Com pot ajudar l’alimentació a reduir la retenció de líquids2
La manera de combatre la retenció de líquids, i que podem posar en pràctica a casa, és adoptant una dieta baixa en sodi, ja que la sal fa que l’aigua s’acumuli a l’organisme. Per limitar-ne el consum:
- Canvia la sal de taula per altres potenciadors del sabor, com espècies, llimona, vinagre o all.
- Prioritza els aliments naturals i sense additius enfront dels aliments processats, com ara salses, brous concentrats, precuinats o menjars preparats, ja que acostumen a ser la font de sodi principal de l’alimentació.
A l’hora d’anar a comprar, és important llegir les etiquetes dels aliments, triar els que tenen un contingut en sodi més baix i prioritzar els aliments naturals o més convenients, com ara:
- Fruita i verdura: estan totes permeses, perquè amb prou feines contenen sodi. Però cal limitar el consum d’olives i verdures en llauna, ja que contenen conservants que aporten molta sal. En cas de consumir aquest tipus de productes, es recomana rentar-los amb abundant aigua abans.
- Carn: es pot consumir tot tipus de carn fresca i magra, com pollastre, gall dindi, porc, conill o vedella, però cal evitar els embotits, les conserves, les salsitxes i altres processats càrnics, ja que contenen una quantitat elevada de conservants i sal.
- Peix: s’ha de prioritzar el peix fresc o congelat i, també, evitar el peix en conserva, salat o fumat.
- Lactis: es poden consumir iogurts, formatge blanc i formatge sense sal sense restriccions, i limitar el consum de formatge curat i semicurat, que conté grans quantitats de sal.
- Cereals: cal triar preferentment pans, aperitius o galetes sense sal.
- Aigua: és recomanable triar aigua mineral amb un contingut baix de sodi, inferior a 50 mg/litre.
A més d’una alimentació adequada, exercitar les cames, utilitzar mitges de compressió, elevar les cames per sobre del nivell de cor, fer servir roba folgada o fer parades i passejar durant els viatges també poden ser mesures clau per pal·liar la retenció de líquids.4
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Edemas. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el juny del 2023.
2Soluciona la retención de líquidos. Fundació del Cor. 2021.
3Retención de líquidos o edema. Cancer.net. Novembre 2021.
4Hinchazón de tobillos, pies y piernas. Medline Plus. Abril 2021.