Salmonel·losi: què és i per què es produeix
- Alimentación
- Intoxicación Alimentaria
En aquest post explicarem què és la salmonel·losi, per què es produeix, quins en són els símptomes i com es pot prevenir.
Hi ha més de 2.500 espècies de Salmonella, algunes de les quals resideixen a l’aparell digestiu humà i altres al de molts animals, tant salvatges com domèstics. Aquests bacteris poden provocar infeccions gastrointestinals i diarrea, i de vegades, una infecció més greu, la febre tifoide. Les salmonel·losis afecten principalment infants petits, gent gran i persones amb un sistema immunitari debilitat.1,2
Què és la salmonel·losi i quins en són els símptomes?
La salmonel·losi és una intoxicació alimentària causada per la Salmonella, un bacteri que resideix a l’intestí de persones i animals i que s’expulsa a través de les femtes.3,4
Tot i que no sempre provoca símptomes, en general, després de contraure una infecció per Salmonella, apareixen signes de malestar durant les 8 a 72 hores posteriors, i la majoria de les persones sanes infectades es recuperen en un termini de quatre a set dies sense necessitat de tractament.2,3 Els símptomes més comuns de la salmonel·losi són:3,5
- Diarrea, que es pot prolongar fins a deu dies
- Sang a les femtes
- Deshidratació
- Còlics abdominals
- Febre i calfreds
- Nàusees i vòmits
- Pèrdua de gana
- Cefalea
Ocasionalment, els bacteris poden entrar al torrent circulatori, propagar-se i causar una infecció o un abscés als ossos i les articulacions, a l’aparell urinari o als pulmons.1
Tot i que és poc comú, entre el 10 i el 30 % dels adults infectats per la Salmonella poden desenvolupar artritis reactiva temps després que la diarrea hagi cessat. L’artritis reactiva causa inflamació i dolor als malucs, els genolls o el tendó d’Aquil·les.
Tractament de la salmonel·losi: quan cal anar al metge?2,3
Com s’ha comentat, la infecció per Salmonella no sol ser greu i es cura sense necessitat de tractament. Si la persona infectada és un nen petit, una persona gran o una persona amb el sistema immunitari debilitat, és important acudir a la consulta d’un metge en cas que:
- Els símptomes s’allarguin més d’una setmana.
- Presenti febre molt alta.
- S’observi sang a les femtes.
- Presenti signes de deshidratació: micció escassa, orina fosca, sequedat a la boca i la llengua o mareig en posar-se dempeus.
- Tingui vòmits prolongats que no li permetin retenir els líquids que ingereix.
- La diarrea no millori al cap d’uns tres dies.
Per alleujar i pal·liar els símptomes comentats anteriorment, es recomana beure líquid abundant per prevenir la deshidratació, optar per ingestes poc copioses i evitant els greixos, i descansar i reposar tant com es pugui.4
Com es produeix la infecció per Salmonella i quins són els aliments de risc2,4
La Salmonella es pot propagar a través d’aliments o aigua contaminats, o per contacte directe amb persones o animals infectats. Les formes més comunes per les quals el bacteri entra a l’organisme i causa una infecció són:
- Ingesta d’aliments o aigua contaminats:
- Carn vermella i aus: els animals es poden contaminar durant el procés de matança.
- Marisc: recollits en aigües contaminades.
- Ous crus o poc cuinats: els ous que ponen les gallines infectades contenen salmonel·la. Si es cuinen poc, el bacteri no es mor.
- Productes lactis no pasteuritzats: en no sotmetre’ls al procés de pasteurització, els bacteris perjudicials no s’eliminen.
- Fruita i verdura: es poden contaminar quan entren en contacte amb carn infectada, o en cuinar-les o rentar-les amb aigua contaminada.
- Contaminació encreuada: un aliment es contamina quan entra en contacte amb un altre que ja està contaminat.
- Rentat deficient de mans: les femtes de les persones poden estar contaminades. Si aquestes persones no es renten correctament les mans després d’anar al bany o canviar bolquers, en poden infectar altres.
- Superfícies infectades: tocar una superfície contaminada i després tocar-se la boca és una font d’infecció.
- Animals: especialment les aus i els rèptils. La Salmonella pot estar present a les plomes, el pèl, la pell o les femtes dels animals.
Com es prevé la salmonel·losi i se n’evita la propagació
Per prevenir la transmissió d’aquesta infecció és recomanable:1,3,4
- Rentat de mans: després d’anar al bany, canviar un bolquer o netejar un excrement, i també després de tocar un animal o de manipular carn crua.
- Evitar la contaminació encreuada: col·loca la carn i el peix crus en zones diferents de la nevera. No col·loquis aliments cuinats en plans on abans hi havia carn crua i neteja bé les superfícies de preparació dels aliments.
- No consumir ous crus o llet sense pasteuritzar.
- Cuinar els aliments fins que arribin a una temperatura interna adequada: han d’arribar de 63 °C a 74 °C, depenent del tipus d’aliment.
- Refrigerar els aliments: la nevera ha d’estar a menys de 5 °C i els aliments peribles no han d’estar fora del frigorífic durant més de 2 hores.
- Precaució amb els animals: els infants petits no han d’estar en contacte amb ous, tortugues i altres rèptils. Tampoc no és recomanable tenir rèptils si a casa hi ha un lactant.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 Infecciones por Salmonella. Manual MSD. Consultat el març del 2023.
2La Salmonella y los alimentos. CDC. Maig 2022.
3Infección por salmonela. Mayo Clinic. Juny 2022.
4 Salmonelosis. SEMI. Consultat el març del 2023.
5Infecciones por salmonela. Medline Plus. Abril 2021.