En aquest post explicarem què és la gastroenteritis, què la causa, a quines persones afecta més sovint i com es pot prevenir i tractar.
La gastroenteritis és una infecció intestinal, habitualment lleu, que pot afectar qualsevol persona, tot i que els nadons, els infants petits, els adults grans, les dones embarassades i les persones amb un sistema immunitari debilitat es poden deshidratar amb més facilitat i presentar símptomes més greus.1,2
Què és la gastroenteritis?1-5
La gastroenteritis és una inflamació del revestiment de l’estómac i els intestins causada generalment per un virus, però també es pot deure a la ingestió d’aliments contaminats per bacteris o paràsits, de fàrmacs o tòxics químics, o bé al contacte amb una persona infectada. La inflamació de l’estómac i els intestins prim i gruixut altera la capacitat del tub digestiu per regular l’absorció i la secreció d’aigua i sals.
Normalment, una gastroenteritis dura només un o dos dies, tot i que de vegades es pot allargar fins a dues setmanes. Acostuma a cursar amb símptomes lleus i deshidratació (per la pèrdua d’electròlits i líquids), especialment entre la població de risc.
Els símptomes més comuns de la gastroenteritis són:
- Diarrea aquosa
- Dolor o rampes abdominals
- Nàusees o vòmits
- Febre baixa
- Ocasionalment, dolor muscular o de cap
Causes i factors de risc de gastroenteritis
La gastroenteritis originada per un virus o un bacteri es pot transmetre per contacte amb una persona o un animal infectat, però també pot estar causada pel consum d’aigua o aliments contaminats, cas en què rep el nom d’intoxicació alimentària.1,5 Les causes més habituals de gastroenteritis són:1,3,4,5,6
Virus
És la causa més comuna. Els tipus de virus que causen més habitualment una gastroenteritis són:
- Norovirus: és el virus que es transmet més freqüentment per consum d’aliments o aigua contaminada i afecta tant infants com adults.
- Rotavirus: és la causa de gastroenteritis més comuna en canalla, que es pot contagiar en ficar-se la mà a la boca o per consumir aliments contaminats. Els adults poden estar infectats i contagiar aquest virus sense presentar-ne símptomes.
- Astrovirus: pot afectar qualsevol persona, sobretot els nens petits. A Espanya se sol transmetre durant l’hivern i per la via fecal-oral.
- Adenovirus: és molt freqüent durant la infància i és més comú a l’estiu.
Bacteris
La gastroenteritis bacteriana és menys comuna que la vírica. La infecció es pot contraure per diversos mecanismes, però generalment es contrau per la ingestió d’aliments contaminats pels bacteris Salmonella o Campylobacter, entre d’altres.
Paràsits
La infecció es contrau en ingerir un paràsit intestinal, com la Giardia intestinalis, a través de l’aigua o d’aliments contaminats. Aquests paràsits s’adhereixen a la mucosa intestinal i provoquen els símptomes de la gastroenteritis.
Ingestió de productes químics
El consum d’aigua o aliments contaminats per substàncies químiques tòxiques com l’arsènic, o metalls pesants com el plom o el mercuri, pot causar una intoxicació alimentària que es manifesta amb símptomes gastrointestinals com nàusees, vòmits, dolor abdominal i diarrea.
Reaccions a alguns medicaments
Alguns fàrmacs, com ara certs antibiòtics, quimioteràpics, antiparasitaris o laxants, poden provocar malestar gastrointestinal com a efecte secundari de la seva acció.
Aliments
Alguns bolets, mariscos, fruites, hortalisses o lleguminoses poden contenir toxines que provoquin una intoxicació alimentària. Aquests tipus de gastroenteritis no són infeccioses.
Com es tracta la gastroenteritis?
La gastroenteritis normalment millora sola, però algunes pautes molt senzilles poden disminuir la intensitat dels símptomes i millorar el procés de recuperació:5
- Repòs al llit
- Accés còmode al lavabo
- Abundants líquids orals amb glucosa i electròlits o brou per evitar la deshidratació
- Medicació per controlar les nàusees i els vòmits en casos més greus
- Antibiòtics o medicaments antiparasitaris en cas de gastroenteritis causada per un bacteri o un paràsit, sempre per prescripció mèdica
Quan el pacient comença a tolerar els líquids i a recuperar la gana, es poden tornar a introduir altres aliments de manera gradual i sense força, respectant-ne la sacietat.5
Prevenció i consells
Aquesta malaltia no sempre es pot prevenir, però es poden seguir algunes pautes per reduir la probabilitat de contagi:1,3
- Renta’t bé les mans: especialment després d’anar al bany o canviar un bolquer.
- No comparteixis articles personals: com coberts, gots, plats i tovalloles.
- Evita la contaminació encreuada: neteja correctament les superfícies de la cuina i renta bé la fruita i la verdura abans de consumir-la o cuinar-la.
- Evita el contacte estret amb persones que tinguin una gastroenteritis vírica i amb els seus objectes personals.
- No consumeixis aigua o aliments que puguin estar contaminats: especialment quan viatgis a altres països.
- Vacuna els lactants amb la vacuna antirotavirus: els protegeix enfront dels símptomes més greus de la infecció.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Gastroenteritis. Medline Plus. Novembre 2022.
2Definición y hechos sobre la gastroenteritis viral ("gripe estomacal"). NIH. Maig 2018.
3Gastroenteritis vírica (gripe estomacal). Mayo Clinic. Gener 2022.
4Gastroenteritis infecciosa aguda. Clínica Universitat de Navarra. Consultat l’abril del 2023.
5Generalidades sobre la gastroenteritis. Manual MSD. Setembre 2021.
6Gastroenteritis relacionada con fármacos y gastroenteritis relacionada con productos químicos. Manual MSD. Octubre 2021.