En aquest post parlarem de l’oli d’oliva, les seves propietats i els beneficis que aporta a la salut.
Una de les característiques de la dieta mediterrània és que la font principal de greixos, que constitueixen el 30-35 % de l’aportació diària d’energia, és l’oli d’oliva. L’oli d’oliva és més saludable que altres tipus d’oli pel seu alt contingut en greixos monoinsaturats i poliinsaturats, que contribueixen a reduir el risc de patir certes malalties.1,2
Malgrat els grans beneficis que ha demostrat tenir, l’oli d’oliva només suposa el 2 % del consum mundial d’olis vegetals, i es consumeix principalment a la conca mediterrània.3
Per què l’oli d’oliva es considera un aliment saludable?
L’oli d’oliva és un suc oliós que prové de l’oliva, compost majoritàriament per àcids grassos (98-99 %). Aquests àcids grassos són els responsables de l’aportació energètica i de les seves qualitats nutricionals i culinàries. En persones sanes, la ingesta diària recomanada és de tres a sis racions, és a dir, uns 25 ml, tot i que en cas de sobrepès o obesitat, o de seguir una dieta concreta, la quantitat ha de ser més limitada.3,4
Beneficis per a la salut de l’oli d’oliva
El consum d’oli d’oliva ofereix beneficis importants per a la salut.1,3,4
- Incloure’l en una dieta hipocalòrica pot ajudar a perdre pes.
- Contribueix a la prevenció dels accidents cerebrovasculars.
- Redueix el risc de trombosi.
- Millora la coagulació sanguínia.
- Contribueix a controlar la hipertensió arterial.
- Eleva els nivells de colesterol HDL (colesterol “bo”).
- Disminueix el colesterol LDL (colesterol “dolent”).
- Redueix el risc de diabetis i millora el control glucèmic dels pacients diabètics.
- Redueix la incidència de càncer.
- Limita l’oxidació i l’estrès oxidatiu de les cèl·lules i el creixement anormal dels teixits (neoplasma).
- Augmenta la sensació de sacietat.
Consells per incorporar l’oli d’oliva a l’alimentació
Els greixos són un nutrient bàsic de la dieta per la seva aportació d’energia, però és important que els greixos de l’alimentació siguin saludables i prioritzar els d’origen vegetal enfront dels d’origen animal. L’oli d’oliva és un greix molt saludable pel contingut que té en àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats. Però, com ocorre amb tots els greixos, el consum ha de ser moderat, ja que té un alt contingut calòric i un consum excessiu pot comportar un augment de pes.5
L’oli d’oliva és un aliment molt versàtil, i això fa que sigui possible donar-hi usos variats a la cuina:2
- Cru: com a amaniment d’amanides i guisats.
- Calent: és el millor oli per fregir perquè resisteix millor la calor que altres olis, sense perdre el valor nutritiu ni les característiques originals per efecte de la temperatura.
Per triar el millor tipus d’oli, és recomanable comprovar a l’etiqueta que té un nivell elevat de vitamina E, que protegeix les cèl·lules del dany oxidatiu.3
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Aceite de oliva y peso corporal. Revisión sistemática y metaanálisis de ensayos controlados aleatorizados. Revista Española de Salud Pública. Novembre 2018.
2¿Qué tipo de aceite debo usar para cocinar a una temperatura elevada? Mayo Clinic. Juliol 2021.
3Beneficios para la salud del consumo de aceite de oliva virgen. Junta d’Andalusia. Consultat el gener del 2023.
4Beneficios del aceite de oliva: nuevos datos. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el gener del 2023.
5La cata de aceites. Junta d’Andalusia. Consultat el març del 2023. (nou)
6Explicación de las grasas en la alimentación. Medline Plus. Juliol 2022.