Per què és important la vacunació infantil?
- Familia
- Niños
En aquest post explicarem la importància de les vacunes, especialment en la canalla, quan s’han de posar i quins beneficis tenen.
Les vacunes salven vides, ja que protegeixen de certes malalties, però, perquè siguin efectives, s’han d’administrar de manera sistèmica. Per fer-ho, s’ha instaurat un calendari de vacunació nacional.1,2
Què és la vacunació i per què és tan important3,4,5
La vacunació és l’administració d’una substància composta per microorganismes, generalment mitjançant injecció intramuscular o per via oral (tot i que hi ha altres formes d’administració), amb l’objectiu d’immunitzar les persones enfront d’infeccions per virus o per bacteris.
Alguns dels beneficis de la vacunació són:
- Protecció de la salut: les vacunes ajuden a prevenir malalties i, per tant, salven vides.
- Control de les malalties infeccioses: per aconseguir un control efectiu cal la coordinació entre països.
- Erradicació de malalties: immunitzar tota la societat podria acabar amb algunes infeccions.
- Aconseguir l’efecte ramat: la immunització d’un alt percentatge de la població aconsegueix protegir les persones que no s’han vacunat, ja que els gèrmens deixen de transmetre’s lliurement.
Tipus de vacunes i calendari de vacunació infantil
Els infants han de rebre la majoria de les vacunes els dos primers anys de vida, ja que el seu sistema immunitari és més dèbil i les malalties són més greus en la canalla més petita.1
Els nens més grans i els adolescents encara necessiten algunes vacunes per continuar protegits durant aquestes etapes. Per establir uns esquemes d’immunització, a Espanya, l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha establert un calendari d’immunitzacions que es revisa i s’actualitza de manera anual.1,2,5
Font: Calendario de inmunizaciones de la Asociación Española de Pediatría 2023. Consultat l’abril del 2023.
El calendari d’immunitzacions inclou les vacunes següents:5,6,7
- Hepatitis B (HB): requereix tres dosis, als 2, 4 i 11 mesos d’edat, tot i que se n’admeten quatre dosis quan hi ha vacunació al naixement. Els fills de mares portadores del virus reben una dosi les primeres 12 hores de vida.
- Diftèria, tètanus, tos ferina (DTPa/Tdpa): cinc dosis en total. Als 2, 4 i 11 mesos d’edat, i als 6 i 12-14 anys de vida.
- Poliomielitis (VPI): quatre dosis en total. Als 2, 4 i 11 mesos d’edat, i als 6 anys d’edat.
- Haemophilus influenzae tipus b (Hib): tres dosis en total. Als 2, 4 i 11 mesos d’edat.
- Pneumococ (VNC): tres dosis en total. Als 2, 4 i 11 mesos d’edat.
- Rotavirus (RV): dues o tres dosis, en funció de la vacuna administrada. Aquesta vacuna pot no estar finançada en algunes comunitats autònomes, però està totalment recomanada per l’AEP i el Comitè Assessor de Vacunes (CAV) de l’AEP, i es recomana incloure-la al calendari vacunal sistemàtic finançat. S’administra per via oral i hi ha dues vacunes disponibles per al rotavirus:
- Rotarix (monovalent): dues dosis que s’administren als 2 i 3-4 mesos d’edat.
- RotaTeq (pentavalent): tres dosis que s’administren als 2, 3 i 4 mesos d’edat o bé als 2, 3-4 i 5-6 mesos d’edat.
- Meningococ B (MenB): aquesta vacuna pot no estar finançada encara en algunes comunitats autònomes, però, igual que amb la vacuna per al rotavirus, està totalment recomanada pel CAV-AEP, i la seva inclusió al calendari vacunal sistemàtic finançat està aprovada i se’n preveu la implementació al llarg de l’any 2023 i fins al final del 2024. Se n’administren tres dosis en total. Es recomana administrar la primera dosi als 2 mesos d’edat, seguida d’una segona dosi al cap de dos mesos d’haver-ne rebut la primera dosi, i una altra dosi de reforç a partir dels 12 mesos d’edat, sempre que hagin passat, almenys, 6 mesos de la segona dosi. També es recomana a qualsevol edat en grups de risc.
- Meningococ C (MenC) i meningococs ACWY (MenACWY): el CAV-AEP recomana, com a millor esquema de vacunació, l’administració d’una dosi de MenC als 4 mesos d’edat, i als 12 mesos d’edat i als 12 anys d’edat es recomana administrar la vacuna per al MenACWY, i s’aconsella un rescat progressiu fins als 18 anys d’edat.
Cal aclarir que hi ha comunitats autònomes on no està inclosa de manera finançada al calendari la dosi de MenACWY als 12 mesos d’edat. Per aquest motiu, si els pares decideixen no administrar-la, s’administrarà la dosi de MenC corresponent i finançada per la seva comunitat. - Grip: es recomana vacunar tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat. L’esquema de vacunació consisteix en dues dosis separades, almenys per 4 setmanes, quan el nen té menys de 9 anys i es vacuna per primera vegada. A partir dels 9 anys d’edat, n’hi ha prou amb una dosi per temporada.
- Xarampió, rubèola i parotiditis (SRP): l’anomenada vacuna triple vírica. Dues dosis en total. Als 12 mesos d’edat i als 3-4 anys d’edat.
- Varicel·la (Var): dues dosis en total. La primera, als 15 mesos d’edat (tot i que també és acceptable a partir dels 12 mesos d’edat), i la segona, als 3-4 anys d’edat.
- SARS-CoV-2: hi ha diverses opcions de vacunes i pautes de vacunació aprovades per a la població infantil. Per això, es recomana consultar-ho amb l’especialista, pediatre o infermer/a per valorar la pauta més apropiada per a cada cas.
- Virus del papil·loma humà (VPH): vacunació sistemàtica universal tant per a noies com per a nois, als 10-12 anys d’edat, amb dues dosis separades per un interval de temps d’almenys 6 mesos.
- Virus respiratori sincicial (AcVRS): és una vacuna que s’ha inclòs recentment al calendari i es preveu que es començarà a administrar per primera vegada la tardor del 2023. Es recomana a tots els menors de 6 mesos d’edat i una dosi anual en menors de 2 anys amb factors de risc.
Cal destacar que l’esquema de vacunació descrit està sempre subjecte a possibles variacions degudes a la individualització de cada pacient. Els professionals d’infermeria i els pediatres t’informaran i resoldran els dubtes que tinguis sobre les vacunes.
Mites i realitats sobre les vacunes
Malgrat que s’ha demostrat que les vacunes són segures i protegeixen la vida de les persones, n’hi ha alguns mites que volem explicar:3
- “Les vacunes poden produir efectes secundaris”: és cert, però de la mateixa manera que es poden produir amb qualsevol medicament. Generalment són lleus i de curta durada. Els més comuns són febrícula o febre, aparició d’un petit bony, dur al tacte, a la zona de la punxada, o dolor, envermelliment i inflor al lloc de la punció. Efectes adversos més greus, com una reacció al·lèrgica, són molt poc freqüents.8
- “Les vacunes poden provocar mort sobtada del lactant, autisme, infarts de miocardi o diabetis”: FALS. No hi ha cap evidència científica que relacioni aquestes patologies amb les vacunes.
- “Les vacunes contenen mercuri i alumini”: s’ha especulat que aquestes substàncies podrien estar relacionades amb toxicitat del sistema nerviós central, tot i les baixes dosis que en contenien les vacunes, fet que no ha estat demostrat. Actualment, cap vacuna inclosa al calendari de vacunació espanyol conté mercuri, i l’alumini hi està present en dosis molt baixes (inferiors a les ingerides a través dels aliments i fins i tot la llet humana), i mai no ha presentat efectes adversos.
Com sempre, el més recomanable és acudir al pediatre i infermer/a de referència davant de qualsevol dubte sobre el calendari vacunal d’un menor d’edat, per assegurar-te que té tota la protecció necessària i recomanada.
Les vacunes són un bé que hem d’aprofitar, ja que suposen tant protecció individual, pel que fa a la canalla, com protecció col·lectiva, respecte de tothom.
Recorda que, a més, si ets assegurat d’Adeslas, tens disponible la nostra Cartilla de l’infant, en la qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Razones para vacunar a su hijo. Healthy Children. Consultat l’abril del 2023.
2Calendario de vacunación a lo largo de toda la vida 2023. Ministeri de Sanitat. Consultat el gener del 2023.
3¿Por qué es importante vacunar a los niños? Hospital Sant Joan de Déu. Agost 2022.
4Razones importantes para vacunar a los niños. Ministeri de Sanitat. Consultat el gener del 2023.
5Calendario de inmunizaciones infantiles de la AEP. AEP. Consultat l’abril del 2023.
6Manual de inmunizaciones en línea de la AEP. AEP. Consultat l’abril del 2023.
7Iofrío de Arce A. Novedades en los calendarios de vacunación para 2023. A: AEPap (ed.). Congreso de Actualización en Pediatría 2023. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2023. p. 265-273.
8Efectos Secundarios de las vacunas. AEP. Consultat l’abril del 2023.