En aquest post explicarem quins són els beneficis de fer exercici després d’un ictus i quin tipus d’activitats són les més recomanades per aconseguir una millor recuperació.
L’exercici físic és un dels factors principals per prevenir l’ictus i per reduir el risc de patir un nou accident cerebrovascular. Fer almenys 30 minuts d’activitat física, d’intensitat moderada o alta, de manera regular 3 o 4 dies a la setmana, ajuda a recuperar-se després de patir un accident cardiovascular i evita el risc de mort prematura1,2.
Què és un accident cerebrovascular o ictus?
L’accident cerebrovascular o ictus és la interrupció o la disminució de l’oxigen que arriba al cervell per taponament d’un vas sanguini, o una hemorràgia cerebral per trencament d’un vas. Això provoca que les cèl·lules nervioses no rebin oxigen i morin3,4.
Hi ha dos tipus d’ictus segons el mecanisme causant de la lesió4:
- Ictus isquèmic (o infart cerebral): s’ocasiona per l’obstrucció del flux sanguini.
- Ictus hemorràgic (o hemorràgia cerebral): es produeix per la ruptura d’un vas, cosa que provoca una hemorràgia i la compressió de les estructures cerebrals.
És una de les causes principals d’incapacitat permanent, ja que pot donar lloc a seqüeles importants que afectin la qualitat de vida. Per això, quan es produeix un ictus és crucial anar a l’hospital immediatament, ja que com abans es diagnostiqui i es comenci el tractament, més gran serà la probabilitat de recuperar les funcions cerebrals afectades.
Quins exercicis van bé després de patir un ictus?
Després de patir un accident cerebrovascular cal fer rehabilitació per mirar de recuperar les habilitats perdudes i la qualitat de vida anterior a l’ictus.
En la rehabilitació posterior a l’ictus, l’exercici físic és un pilar fonamental. Tot i que per a moltes persones fer exercici suposa un gran esforç a causa del cansament, la depressió i les seqüeles que ha suposat l’accident cerebrovascular, s’ha demostrat que l’exercici és una eina molt útil per a la recuperació.
El tipus d'exercici i la intensitat varien en funció del grau d'afectació i les seqüeles que presenti el pacient3,5,6.
Alguns tipus d’exercicis que poden ser útils per a la rehabilitació són1,2,5:
- Exercici de motricitat: milloren la força muscular, la coordinació i l’equilibri.
- Activitats de mobilitat: ajuden a estabilitzar el cos i a enfortir les articulacions.
- Exercicis d’amplitud de moviment: permeten alleujar l’espasticitat (tensió muscular) i a recuperar l’amplitud de moviments prèvia.
- Exercici aeròbic: fa que el cor bategui més, millori el flux sanguini i evita que s’estrenyin les artèries, de manera que es prevé que es produeixin coàguls que derivin en un altre ictus.
- Moviments lents i coordinats: milloren la concentració i l’equilibri, com ara el taitxí.
- Exercici d’intensitat moderada i alta: ajuda a millorar la capacitat pulmonar i la resistència cardíaca.
- Teràpia de la parla: ajuda a recuperar les habilitats del llenguatge perdudes.
Recomanacions
Generalment la rehabilitació ha de començar al cap d’entre 24 i 48 hores de l’accident cardiovascular. D’aquesta manera es pot aconseguir una millor recuperació de les habilitats perdudes després de l’accident2. És recomanable1,5:
- Entrenar diverses vegades per setmana: fer tres o quatre sessions setmanals d’exercici físic aeròbic ajuda a prevenir un nou ictus i millora la capacitat de caminar i la independència.
- Adaptar l’exercici físic a la situació del pacient: l’exercici regular pot ajudar a mantenir la ment i el cos sans, i per això no s’ha d’abandonar, encara que no s’arribi al nivell que es tenia abans de l’ictus.
- Fer exercicis que millorin la coordinació mà-ull, la concentració, la parla i la memòria.
Recuperar-se d’un accident cerebrovascular és un procés llarg i que pot resultar frustrant, però mitjançant l’exercici físic s’aconsegueix una millor rehabilitació i recuperació de l’estat físic que ajuda a millorar la qualitat de vida1,2.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’activitat física, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 La importancia del ejercicio físico después de un ictus. Stroke Prevention. Febrer 2022.
2 Rehabilitación de accidente cerebrovascular: Qué esperar mientras te recuperas. Mayo Clinic. Maig 2022.
3 Accidente cerebrovascular o Ictus. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el gener del 2023.
4 ¿Qué es un Ictus? Clinic Barcelona. Consultat el gener del 2023.
5 Entrenamiento de alta intensidad a intervalos después de un ictus. Hermanas Hospitalarias. Consultat el novembre del 2022.
6 Recomendaciones y ejercicio terapéutico después del Ictus. Hospital Universitari Clínic San Cecilio. Consultat el novembre del 2022.