En aquest post recopilem algunes de les bondats de prendre cafè i afegim arguments per prendre la millor decisió sobre quantes tasses al dia ens en podem beure.
Diversos articles asseguren que beure de quatre a cinc cafès diaris està relacionat amb una vida llarga i més supervivència de la població en general, perquè redueix la probabilitat de patir algunes malalties cardiovasculars i respiratòries, ictus, infeccions i fins i tot tumors2. Abans, altres investigacions van confirmar que protegeix de la diabetis i de la malaltia hepàtica1. I forma una part important de la nostra vida social3.
És, després de l’aigua, el que més bevem al món. És un estimulant del sistema nerviós central i té un sabor i una aroma molt populars1. Està present en el dia a dia de més del 60% de la població espanyola de més de 15 anys2. Dels més de 1.000 elements bioactius que té2, prop de 800 compostos volàtils aporten propietats antiinflamatòries, antifibròtiques i antioxidants. Un consum regular ajuda a prevenir certes malalties cròniques1. I alguns estudis l’esmenten quan es parla de longevitat2. Fem un repàs a les propietats i els beneficis demostrats.
Propietats
Conté principalment hidrats de carboni, proteïnes, vitamines (principalment B32), minerals, greixos i polifenols (antioxidants, d’efecte protector). Entre aquests, hi ha la cafeïna, que estimula l’escorça cerebral, la respiració i la circulació3, però també pot provocar mal de cap, insomni, nerviosisme, irritabilitat, problemes en la micció, taquicàrdia i tremolors musculars, en funció de la sensibilitat de l’organisme i hàbit de consum4. A més, segons un estudi observacional, ingerir la cafeïna que contenen dues tasses de cafè o més provoca una disminució de la taxa de filtració glomerular del ronyó, dada que cal tenir en compte en persones amb obesitat i alt risc cardiovascular5.
D’entre els hidrats de carboni, destaquen el cafestol i el kahweol, que, més enllà d’influir en l’aroma i el sabor del torrat, també tenen un efecte antioxidant. Al cafestol se li atribueix una acció antiinflamatòria i protectora contra el càncer de colon3.
El mode de preparació n’afecta el contingut en greixos. Segons els estudis, consumir a partir de cinc tasses de cafè sense filtrar augmenta lleument els nivells de colesterol, en comparació amb el fet de prendre’l filtrat, procés amb què s’elimina fins al 80% d’aquests greixos3.
Beneficis demostrats
Coneixem les propietats de les substàncies que conté, però només alguns beneficis i contraindicacions es poden atribuir al seu consum en infusió.
La ciència ha demostrat que:
- És bo per a la diabetis de tipus 2. Sis tasses al dia redueixen un 33% el risc de desenvolupar la malaltia, comparat amb els qui no en consumeixen: millora la secreció d’insulina i la sensibilitat del nostre organisme a aquesta. Segons que sembla, l’absència de cafeïna no en suprimeix els resultats: no és la cafeïna el que ho aconsegueix sinó els polifenols i la resta dels seus compostos bioactius1.
- Ha demostrat no estar relacionat amb infarts o problemes cardiovasculars, com es creia tradicionalment1.
Recomanacions
La Fundació Espanyola de Nutrició afirma que poden formar part d’una dieta saludable i equilibrada fins a quatre tasses diàries (400 mil·ligrams de cafeïna), sempre que s’enquadri en un estil de vida actiu i el consum no vagi acompanyat de tabac. L’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, per les sigles en anglès), limita a la meitat el consum de cafeïna en embarassades. Per als infants i els adolescents no n’hi ha recomanació segura per falta d’estudis1.
Referències:
1 El café y sus beneficios. Fundació Espanyola de Nutrició. Juliol 2017.
2 Consumir 4 o 5 tazas de café al día reduce un 14% el riesgo de muerte. Fundació Espanyola del Cor. Novembre 2012.
3 El café, planta medicinal y de deleite. Elsevier. Juliol 2009.
4 ¿El café ofrece beneficios para la salud?. Mayo Clínic. Consultat el novembre del 2021.
5 El consumo de bebidas con cafeína como el café y té perjudican la salud renal. Ciberobn. Maig 2021.
6 Demuestran los beneficios del café frente al cáncer de mama en mujeres postmenopáusicas. Ciberobn. Gener 2020.
7 El consumo moderado de café se asocia con un menor riesgo de deterioro cognitivo. Ciberobn. Desembre 2020.