En aquest post t’expliquem algunes receptes aptes per a persones amb diabetis que poden gaudir amb la família (i les persones que no tenen diabetis, també).
Si seguir una alimentació saludable és important per a tots, encara ho és més per a les persones amb diabetis, ja que precisament l'alimentació, juntament amb l’exercici físic i la medicació, són els tres pilars per mantenir un bon control de la malaltia, sempre amb seguiment mèdic1.
Algunes pautes alimentàries que han de seguir les persones amb diabetis són1:
- No saltar-se cap àpat.
- Reduir i, en la mesura en què sigui possible, eliminar els sucres afegits, els greixos saturats, la sal i l’alcohol.
- Rebre indicacions del metge pel que fa a la ingesta d’hidrats de carboni i sobre el control de la glucosa en sang a casa.
Receptes saboroses i saludables
Arròs amb carbassa, porros i musclos2
Recepta de la Fundació per a la Diabetis Novo Nordisk
Ingredients per a 4 persones:
- 250 grams d’arròs.
- 100 grams de musclos en conserva al natural.
- 200 grams de carbassa.
- 100 grams de porro.
- 2 grans d’all.
- 6 cullerades d’oli d’oliva.
- Unes branquetes de julivert.
- Sal i una mica de safrà (optatiu).
- 1 litre de caldo vegetal.
Elaboració:
Primer, neteja i talla els porros en rodanxes, pela la carbassa i talla-la en trossos. Sofregeix tots dos ingredients en una cassola baixa amb una mica d’oli i també amb els grans d’alls filetejats.
Després, afegeix a la cassola l’arròs i deixa daurar una mica la barreja, sense deixar de remenar-ho. Mulla l’arròs amb una mica de caldo vegetal calent i continua la cocció remenant tota l’estona.
Posteriorment, afegeix-hi la resta del caldo calent quan l’arròs ho necessiti, tenint en compte que la cocció total és d’uns 16 minuts a foc suau. Quan estigui cuit, afegeix-hi la sal i el safrà. Finalment, afegeix-hi els musclos al natural escorreguts de la conserva i el julivert trossejat ben fi i cuina-ho de nou durant un minut.
Informació nutricional per ració:
- Calories: 338 quilocalories.
- Hidrats de carboni: 50 grams.
- Greixos: 16,3 grams.
- Proteïnes: 7,8 grams.
Truita de bacallà i carbassó3
Recepta de l’Associació Diabetis Madrid
Ingredients per a 1 persona:
- Mig carbassó.
- 150 grams de bacallà dessalat.
- 2 ous.
- 3 alls tendres.
- Unes branquetes de julivert.
- 30 mil·ligrams d’oli d’oliva verge extra.
- Sal i pebre al gust.
Elaboració:
Talla en trossos petits tant el carbassó com els alls tendres i sofregeix-los fins que s’estovin. Bat els ous i incorpora-hi el carbassó i els alls tendres. Afegeix-hi la sal, el pebre, el julivert picat i el bacallà. Posa la barreja a la paella, fes la truita a foc lent i deixa-la al gust.
Informació nutricional per ració:
- Hidrats de carboni: 5 grams.
- Greixos: 52 grams.
- Proteïnes: 42 grams.
Fesols i arròs a la cubana1
Recepta del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties
Ingredients per a 4 persones:
- 30 grams d’oli d’oliva.
- 1 cullerada d’all picat fi.
- 1 tassa de ceba picada.
- 1 tassa de pebrot verd tallat a daus.
- 3 tasses de fesols negres cuits.
- 3 tasses d’arròs cuit.
- 2 tasses de brou de pollastre.
- 1 cullerada de vinagre.
- ½ culleradeta d’orenga seca.
- Pebre negre i sal.
Elaboració:
Escalfa l’oli d’oliva en una paella gran antiadherent. Salta l’all, la ceba i el pebre verd durant aproximadament 3 minuts, fins que es daurin. Barreja els fesols, el brou, el vinagre, la sal, el pebre i l’orenga. Porta la barreja a ebullició i, després, deixa-ho coure a foc lent durant cinc minuts. Serveix-ho sobre l’arròs cuit.
Informació nutricional per ració:
- Calories: 400 quilocalories.
- Hidrats de carboni: 74 grams.
- Greixos: 3,5 grams.
- Proteïnes: 19 grams.
Pa de pessic integral de pastanaga amb edulcorant2
Recepta de la Fundació per a la Diabetis Novo Nordisk
Ingredients per a 4 persones:
- 100 grams de pastanaga ratllada.
- 100 grams de farina integral.
- 4 cullerades d’edulcorant líquid.
- 2 ous.
- 1 decilitre d’oli de gira-sol.
- 50 grams de flocs de cereals triturats.
- ½ culleradeta de canyella.
- ½ culleradeta de sal.
- 1 sobre de llevat en pols.
- Margarina per untar el motlle.
Elaboració:
Barreja els rovells d’ous, l’oli, la farina, els flocs de cereals triturats, la canella, el llevat, l’edulcorant i la sal fins a formar una crema. Afegeix-hi la pastanaga ratllada i, per últim, les clares muntades a punt de neu. Fes-ho a poc a poc, utilitzant una espàtula i fent moviments envoltants perquè la barreja final resulti esponjosa. Vessa la barreja en un motlle untat de margarina i esquitxat de farina i cou-la al forn a 180 °C durant 40 minuts. Desemmotlla el pa de pessic i deixa’l refredar. Quan estigui fred, decora’l amb unes tires de pastanaga i guindes.
Informació nutricional per ració:
- Calories: 407 quilocalories.
- Hidrats de carboni: 31 grams.
- Greixos: 27,6 grams.
- Proteïnes: 8,6 grams.
Conclusions
Aquests són només alguns exemples de receptes saludables que poden consumir les persones amb diabetis, tenint sempre en compte que, per controlar correctament la malaltia, és essencial l’autocura de la salut per part del pacient, però també hi ha d’haver control per part de professionals sanitaris com endocrins i infermeres especialitzades en diabetis1.
Referències:
1 Ricas recetas para personas con diabetes y sus familias. CDC. Consultat el gener del 2022.
2 Recetas. Fundació per a la Diabetis. Consultat el gener del 2022.
3 Recetas por Raciones de Hidratos de Carbono. Associació Diabetis Madrid. Consultat el gener del 2022.