niño al aire libre

Ciència i saviesa popular coincideixen: les criatures han d’estar a l’aire lliure i fer activitats a l’exterior per millorar tant la salut física com mental.


Estem convençuts que als infants els ha de tocar l’aire, que han de jugar al carrer i que necessiten estar en contacte amb la natura. Forma part d’aquestes creences que passen de generació en generació, però segurament no ens hem aturat a pensar si hi ha cap tipus d’evidència científica o no darrere d’aquest consell basat en la saviesa popular.

I la resposta és contundent, els estudis científics demostren els beneficis per a la salut del contacte regular amb espais naturals, i la realització d’activitat física els ajuda en la salut física i mental. Ho veiem, per exemple, a l’article “Naturaleza y salud: una alianza necesaria”,1 en el qual s’exposa que els espais naturals:

  • Afavoreixen les habilitats motores i cognitives en les primeres etapes.
  • Ajuden a reduir els símptomes del trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH).
  • Augmenten la probabilitat que els joves siguin més actius físicament a l’edat adulta.

Així mateix, estar més temps a l’aire lliure i en contacte amb la natura millora el control de les malalties cròniques (diabetis, asma, supervivents de càncer, obesitat…), ajuda a prevenir l’addicció a l’alcohol i altres drogues, afavoreix el desenvolupament neurocognitiu i redueix els problemes de conducta, a més de procurar més benestar mental, equilibrar els nivells de vitamina D i disminuir el nombre de visites al metge, assegura l’Associació Espanyola de Pediatria2.

Des d’Hipòcrates fins a avui

La idea no és nova. Ja al segle IV aC, Hipòcrates va escriure el Tractat sobre els aires, les aigües i els llocs, en el qual indicava que les característiques ambientals tenien un paper sobre la salut de les persones. Més recentment, en el temps dels sanatoris per a tuberculosos, es va començar a associar l’aire pur amb la salut, i fins i tot la literatura infantil ens va posar l’exemple de la Heidi, una nena que emmalaltia quan vivia a la ciutat i que es recuperava en tornar a la muntanya.

Però, com dèiem, les investigacions recents estan reforçant, des de la ciència, els avantatges que té l’aire sobre la salut dels menuts.

Miopia i salut visual

Un dels aspectes que s’ha estudiat més és com les activitats a l’exterior poden ajudar a millorar la salut visual en la canalla. N’hi ha moltes investigacions, i en podem treure algunes conclusions:

  • Per cada hora addicional que un infant passa a l’aire lliure, es redueix el risc de desenvolupar miopia en un 2%.
  • Els moments de lleure a l’exterior es relacionen amb un nombre més baix de miopies.

Les evidències científiques han fet que el Col·legi d’Òptics i Optometristes recomani activitats a l’aire lliure per protegir la salut visual dels infants i evitar l’increment de la miopia3. Segons el degà del CNOO, Juan Carlos Martínez Moral, “a les activitats a l’aire lliure es fa servir la visió de llarg abast per visualitzar elements i persones que són lluny. A més, a l’exterior es produeix més interacció amb la llum natural, un factor que pot protegir l’aparició de la miopia a causa dels canvis en els nivells de dopamina i melatonina a la retina o els canvis del ritme circadiari del nen”.

Més bon desenvolupament cognitiu

“El contacte amb la natura té un paper fonamental i insubstituïble en el desenvolupament del cervell.” És la conclusió a la qual han arribat investigadors del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental (CREAL), que van demostrar que, en zones verdes, el desenvolupament cognitiu millora el 5%, especialment pel que fa a la rapidesa per processar informació senzilla i complexa.

També per al cor

També la salut cardiovascular sembla millorar amb les activitats a l’aire lliure. En aquest sentit, diferents investigacions han mostrat que fer exercici en espais oberts ajuda a millorar els nivells de pressió arterial4.

Recorda que:

  • És fonamental que la canalla estigui en contacte amb la natura i que jugui a l’aire lliure.
  • Les activitats a l’exterior milloren la salut física i mental, i ajuden a prevenir les addiccions.
  • La vista dels infants millora jugant a l’exterior, ja que els amplia el camp de visió.
  • Les vacances són un moment perfecte per deixar les tauletes i les pantalles i sortir al camp, la muntanya, la platja…

 

Referències:

1 Castell, Carles. (2020). Naturaleza y salud: una alianza necesaria. Gaceta Sanitaria, 34(2), 194-196. Epub. Juny 2020.

2 Documento Salud Medioambiental. Associació Espanyola de Pediatria. Juny, 2021.

3 Ópticos-optometristas recomiendan actividades al aire libre para proteger la salud visual del niño y evitar el incremento de la miopía, una deficiencia que afecta a 2.600 millones de personas en el mundo. Col·legi Nacional d’Òptics Optometristes. Novembre 2020.

4 Health benefits of ‘green exercvise’ for kids. Coventry University. Juny, 2021.

Vida Activa

#00913d
Text color
#ffffff 1
id_sync
1

Naturalesa

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
112

Miopia

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5337

Desenvolupament infantil

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
74

Medi Ambient

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
108
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7421