Descobreix què és i com prevenir la cistitis - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem què és la cistitis, quins en són els símptomes i quines maneres hi ha de prevenir-la o tractar-la.


La cistitis és una inflamació de la bufeta o de les vies urinàries inferiors. En molts casos es poden trobar gèrmens en l’orina que, tot i que en la majoria dels casos són bacteris, també poden ser fongs o virus. La cistitis també pot aparèixer com una reacció o determinats medicaments, a productes d’higiene íntima, catèters o altres malalties, tot i que són menys comuns. Es considera una de les malalties més freqüents de l’aparell urinari1,2,3.

Quins són els símptomes de la cistitis?

La uretra de les dones és més curta i es troba més a prop de l’anus, cosa que el fa ser més susceptible de presentar cistitis, especialment en les que estan en el període de menopausa, que han utilitzat el diafragma per al control de la natalitat o que són sexualment actives. Alguns dels símptomes més comuns són1,2,3:

  • Ganes constants d’orinar.
  • Sensació de cremor en orinar.
  • S’orina en petites quantitats.
  • Hematúria: sang a l’orina.
  • Olor forta i color tèrbol de l’orina.
  • Molèsties i pressió a la pelvis o a la part inferior de l’abdomen.

Què causa la cistitis?

La causa més freqüent de la cistitis és bacteriana, i el germen que normalment la produeix és el bacteri Escherichia coli (E. coli). Aquests gèrmens entren a l’organisme a través de la uretra, passen a la bufeta i provoquen una infecció. De vegades, es pot complicar i arribar fins als ronyons, i això dona lloc a una pielonefritis2. En les cistitis d’origen bacterià, normalment el cos prova de desfer-se d’aquests bacteris augmentant la quantitat d’orina excretada, per això es recomana consumir molta aigua durant aquests dies. Però de vegades els microbis es poden adherir a les parets de la uretra o la bufeta o multiplicar-se ràpidament a l’orina, i cal un tractament antibiòtic adequat per al tipus de bacteri causant de la infecció2.

Tot i que la cistitis bacteriana és la més comuna, també pot tenir altres causes1,2:

  • Cistitis intersticial o síndrome de bufeta dolorosa: és una afecció crònica que produeix dolor, pressió o cremor a la bufeta i que no té una causa clara. Generalment es diagnostica en dones4.
  • Cistitis induïda pels medicaments: certs medicaments, com alguns utilitzats en quimioteràpia, poden produir cistitis quan els seus components o metabòlits són expulsats a través de l’orina.
  • Cistitis per radiació: alguns tractaments amb radiació a la zona baixa de l’abdomen poden provocar inflamació a la bufeta.
  • Cistitis per cossos estranys: les sondes vesicals poden provocar cistitis i danys als teixits de la bufeta.
  • Cistitis química: les substàncies químiques que contenen alguns productes d’higiene íntima poden provocar una reacció al·lèrgica i causar cistitis.
  • Cistitis relacionada amb altres malalties: diabetis, càlculs renals, lesions medul·lars o la hipertròfia de la pròstata també en poden provocar.

Prevenció de la cistitis

Si normalment pateixes aquest tipus de malaltia i la vols prevenir, segueix aquests consells1:

  • Beu molta aigua: estar hidratat és fonamental, especialment si estàs en tractament de quimioteràpia o radioteràpia.
  • Orina amb freqüència: fes-ho sovint i evita demorar anar al bany quan en tinguis necessitat.
  • Les dones han de netejar la zona genital de davant cap enrere: és una manera d’evitar la propagació dels bacteris anals a la uretra i la bufeta.
  • Evita els banys en banyeres: dutxar-se en lloc de banyar-se pot prevenir infeccions.
  • Higiene íntima diària: neteja suaument la pell que envolta la vagina i l’anus utilitzant sabons suaus.
  • Orina després de mantenir relacions sexuals.
  • Evita productes femenins en esprai: aplicar aquests productes a la zona genital pot provocar irritació de la zona íntima.

Com es tracta?

El tractament de la cistitis és complex i pot no donar resultats immediats. Habitualment pot incloure des de la prescripció de diferents tipus de fàrmacs fins a la planificació de canvis en la dieta. Altres mesures complementàries són la teràpia física per treballar l’enfortiment de la bufeta i l’activitat física moderada.

Tant per prevenir com per tractar la cistitis, es recomana beure molta aigua. A més, també es pot acompanyar de productes que augmentin el pH àcid a l’orina (acidificació de l’orina), com l’àcid ascòrbic (vitamina C), una vitamina hidrosoluble i antioxidant que, a més, ajuda a la cicatrització de ferides, facilita l’absorció de ferro dels vegetals i millora el sistema immunològic5; o suc de nabius2.

Normalment, aquests productes de venda lliure s’han de combinar amb antibiòtic en cas que la cistitis estigui causada per un bacteri, però l’ha de receptar el metge3.

L’aplicació d’aquest és diferent en funció de l’edat, la localització, la causa de la cistitis, la recurrència, etc., i se selecciona el més adequat segons aquests factors3.

Si tens símptomes de cistitis, si han anat a més o en presentes de nous com mal d’esquena o estómac, vòmits o febre, ves al metge per valorar el tractament més adequat1.

 

 

Referències:

1 Cistitis. Mayo Clinic. Juliol 2021.

2 Cistitis aguda. Medline Plus. Febrer 2022.

3 Cistitis. Clínica Universidad de Navarra. Consultat el febrer del 2022.

4 Cistitis intersticial. Medline Plus. Abril, 2021.

5 Ácido ascórbico (Vitamina C). Medline Plus. Consultat el març del 2022.

Salut pràctica

#f19800
Text color
#ffffff 1
id_sync
3

Malaltia renal

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5331

Hidratació

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5298

Salut de la dona

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5280

Salut de l’home

#009ddd
Text color
#ffffff 1
id_sync
5336
Share
Destacado
Desactivado
id_sync
7849