Probablement la truita de patates és una de les tapes més demanada de la història i, potser, la que ocasiona més debat: truita amb ceba o sense? Si ja no obtenim un guanyador clar d’aquesta pregunta, hi podem afegir, a més, un altre matís: truita de patates molt feta o mig crua?
Et volem parlar una mica més sobre l’ingredient estrella d’aquesta recepta tradicional: l’ou. Un aliment més que recurrent a la nostra gastronomia pel valor nutricional i la versatilitat que té. Continua llegint i aprèn més coses sobre l’ou.
L’ou, molt més que proteïnes
L’ou és un aliment proteic, com ho són la carn o el peix. Com indica la Guia de l’alimentació saludable de la SENC1, és un aliment de gran interès nutricional per la seva alta aportació proteica d’elevada qualitat i el seu valor biològic. Però també aporta nutrients essencials en etapes del creixement i en circumstàncies fisiològiques com l’embaràs, la lactància o la vellesa. Aquests nutrients es tradueixen en greixos beneficiosos per a l’organisme com els omega-3, vitamines (com la A, D o B12) i minerals com fòsfor, zinc, ferro i iode2. En destaca el contingut en altres micronutrients com, per exemple, la luteïna i la zeaxantina, pigments antioxidants implicats en una correcta visió.2.
Sabies que si consumeixes l’ou cru en digereixes les proteïnes parcialment? Amb la cocció, la digestió és total i n’aprofites tots els nutrients, com també passa amb la biotina, vitamina del grup B.2
Curiositats de l’ou
“No menjo ous perquè fan apujar el colesterol.” Al contrari del que molta gent encara creu, l’augment del colesterol “dolent”, LDL, es deu al tipus de greixos consumits, com els greixos saturats i parcialment hidrogenats2, que trobem en embotits, brioixeria…
A més, l’absorció del colesterol es veu disminuïda per l’acció dels seus fosfolípids, un tipus de greix present en el rovell2.
Estudis com el publicat al British Medical Journal (BMJ)3 van investigar directament la relació entre el seu consum i la malaltia cardiovascular, i van concloure que en població sana no hi ha associació entre el consum d’ou i el risc cardiovascular.
Per aquest motiu, associacions com la SENC1 o l’Associació Americana del Cor4 actualment recomanen un consum d’ous d’entre 3 i 5 racions la setmana (1 ou és l’equivalent a 1 ració).
Saps què volen dir els nombres que apareixen impresos a la closca?
Segur que més d’una vegada has observat que els ous presenten una sèrie de nombres i lletres a la closca. La informació que ens ofereix fa referència al sistema de cria, el país d’origen i el productor2. Un exemple de nombre que podem trobar seria: 3ES64010496. Analitzem-ho:
El primer dígit, el tipus de gallines:
- 0 per a gallines ecològiques, on hi ha sortida permanent a l’aire lliure i pinso ecològic.
- 1 per a gallines de pagès amb sortida permanent a l’aire lliure.
- 2 per a les cridades a terra, on només es poden moure dins d’un galliner o un cobert.
- 3 per a les criades en gàbies.
Les dues lletres següents indiquen el país de procedència (ES d’Espanya). Els dos nombres que segueixen identifiquen la província, les tres xifres següents el municipi i els últims tres nombres, la granja.
Rento els ous o no?
La closca és porosa, per tant, si ets dels que rentes els ous i després els guardes, provoques l’obertura del porus i l’entrada de microorganismes2 a l’interior. Renta’ls només abans d’utilitzar-los.
La recepta: la truita de patates tradicional… o no!
Tornant a la nostra recepta universal, et mostrem la base sobre la qual podràs afegir els aliments que t’agradin i donar un toc especial a qualsevol àpat o celebració que tinguis.
Ingredientes para 4 personas:
- 6 ous
- 3 patates mitjanes (aprox. 600 g)
- 1 ceba petita
- 2 gots d’oli d’oliva
- Sal i pebre al gust
Elaboració:
- Pela, renta i pica la ceba (en cas que en vulguis afegir) en daus mitjans.
- Escalfa-la a la paella amb una mica d’oli d’oliva i salpebra-la. Escorre-la i reserva-la.
- Pela, renta i talla la patata a daus. Sala-la.
- Escalfa l’oli en una paella i fregeix-hi la patata en diferents tandes perquè es fregeixi adequadament. Retira-la, escorre-la i barreja-la amb la ceba.
- En un bol, bat-hi els 6 ous amb una mica de sal i afegeix-los a les patates i la ceba. Barreja-ho bé.
- Escalfa una mica d’oli en una paella antiadherent i posa-hi el contingut del bol.
- Qualla d’ou, primer a foc fort i després una mica més suau. El temps de cuinat serà en funció de com la vulguem de feta.
- Gira la truita perquè es dauri per tots dos costats i serveix-la calenta.
Valor nutricional5 (per ració)
- Valor energètic: 359 kcal
- Proteïnes: 13,6 gr
- Hidrats de carboni: 21,9 gr
- Ggreixos: 23,1 gr
Referenciès:
1 Guía de la alimentación saludable para atención primaria y colectivos ciudadanos. SENC. Consultado en Desembre, 2020.
2 El gran libro del huevo. Instituto del huevo. Octubre, 2009.
3 Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and update meta-analysis. BMJ. Marzo, 2020.
4 American Heart Association. Consultado en Desembre, 2020.
5 Tablas de composición de alimentos por medidas caseras de consumo habitual en España. Ed. Mc GrawHill Interamericana (Cesnid) 2009.